Mejla

Hans Abrahamsson

Abrahamsson: Äktenskapet blev ohållbart

Publicerad:
Uppdaterad:

Luleå och Robin Kovacs.

Till slut blev äktenskapet ohållbart.

Robin Kovacs drog verkligen in som en virvelvind i Norrbotten och blev snabbt en publikfavorit och en offensiv nyckelspelare det slog gnistor om. Det är inte speciellt svårt att förstå att tycke uppstod mellan fansen och den storväxte stockholmaren, som bjöd på både målfyrverkeri och publikfrieri. 

Spetsspelare och publikfavorit i en och samma spelare. Att han dessutom öppet provocerade en av Luleås värsta rivaler, Djurgården, gjorde inte saken sämre. Tröjor med Kovacs profilbild hade tryckts upp och såldes till fansen.

Relationen var kort och gott på topp när Sportbladet redan i början av november avslöjade att Kovacs var överens med Örebro till kommande säsong.

Bara ett par veckor tidigare hade Kovacs firat med fansen sedan han avgjort mötet med ärkerivalen Skellefteå. 

När det stod klart att han valt Örebro var det som att trycka hål på en ballong. All kärlek som över tid pumpats in pyste snabbt ut.

Örebro är en klubb många med Luleåsympatier anser stå så långt ifrån Luleå i SHL-familjen som det bara går. Där och då fanns det många supportrar som tyckte att deras favoritklubb omedelbart borde klippa banden.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Bomben: Robin Kovacs lämnar Luleå redan nu
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Sprickan mellan Kovacs och Thomas Berglund ska ligga bakom avskedet.

Där och då trodde jag ändå att Kovacs skulle vara kvar i Luleå säsongen ut. Av den anledningen att Luleå hade tillräckligt mycket att vinna på att behålla honom. I form av den offensiva spetsspelare han ändå är och som kan vara en avgörande faktor i ett slutspel.

Hur Luleå skulle hantera och agera i Kovacs-gate sedan övergången till Örebro avslöjades har garanterat diskuterats x antal gånger i kvarteret Delfinen.

Det har varit en balansgång mellan vad som ligger i Kovacs positiva vågskål och vad som finns i den andra. 

För att ha Robin Kovacs i en klubb är till viss del en balansakt och det har Luleå blivit fullt medvetna om under de drygt två år han varit där. Det är fullt naturligt att både energi och intresse för den balansakten avtog en aning när det stod klart att den skicklige forwarden inte skulle vara kvar kommande säsong.

Bingo för Örebro

Enligt de uppgifter jag har fått från flera håll har relationen mellan Kovacs och tränaren Thomas Berglund försämrats rejält den senaste tiden. Det känns fullt naturligt att också det är en konsekvens av att Kovacs inte ingår i klubbens framtidsplaner. 

Till slut blev vägde det över för den vågskål som det stod ”dags att gå skilda vägar” på.

Luleå går för guldet i år och en Robin Kovacs på topp och på spelhumör hade definitivt varit en viktig pusselbit där. Nu släpper man en av sina bästa offensiva spelare och inte nog med det. Som tabellen ser ut nu gör man det till en av sina värsta konkurrenter inför serieavslutningen och efterföljande slutspel.

Men ingen ska komma och påstå att det här inte är ett beslut som Luleå har vägt på guldvåg. Samtidigt figurerar uppgifter om att Linus Klasen kan ansluta redan den här säsongen – men jag nås av uppgifter om att det inte är aktuellt.

För Örebros del är det givetvis ett enormt lyft att, åtminstone kortsiktigt, få in en spetsspelare som Kovacs. Snacka om att fylla på med spets inför säsongens viktigaste tredjedel. 

Något säger mig att den skridskostarka forwarden kan passa alldeles ypperligt i det snabba omställningsspel som Örebro predikar. 

avHans Abrahamsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM