Lias Andersson klar för HV71 – debuterar mot Brynäs

”Att han får spela igen är det bästa med det här”

Lias Anderssons framtid har varit oklar sedan New York Rangers stängde av honom från spel.

Nu står det klart forwarden lånas ut till HV71 resten av säsongen.

Debuten sker troligtvis borta mot Brynäs 11 februari, enligt HV71:s sportchef Johan Hult.

Lias Andersson slog igenom i HV71 för tre säsonger sedan då han gjorde 19 poäng på 42 matcher och vann guld med SHL-klubben.

NHL-laget New York Rangers, som 21-åringen draftades av som nummer sju totalt 2017, väljer att låna ut sin forward till Jönköpingslaget resten av säsongen. Detta efter att Rangers stängt av Andersson från spel före jul.

– Det har varit många incidenter som tagit på mig på ett personligt plan, saker som fått mig att inte må bra psykiskt. Rent hockeymässigt är det kanske ett idiotbeslut, men jag måste tänka på privatlivet också, har Andersson tidigare sagt till GP om situationen med klubblaget.

”Gått fort på slutet”

Kontakten mellan HV71 och Rangers upprättades under de senaste dagarna. Innan dess hade Andersson skött kontakten själv med NHL-klubben.

– Jag läste för några dagar sedan att Lias haft en dialog med Rangers och det var innan det här intensifierades. Sen har det gått fort på slutet. Lias har haft lite saker där att reda ut och att få kroppen att funka, säger HV71:s sportchef Johan Hult.

Verkade Rangers nöjda med lösningen?

– Jag tror inte att de skulle ha tillåtit Lias att komma till SHL eller HV71 om de inte hade tyckt att det var en bra lösning. Sen är det egentligen en fråga för dem. De vill nog se att han spelar hockey och vad som händer efter det här står i stjärnorna, säger Hult.

Comeback mot Brynäs

Hur känns det att han är klar?

– Det är klart att det känns fantastiskt att få tillbaka Lias till HV71. Det är en otroligt härlig kille. En kille med stort tävlingshuvud, vinnarmentalitet och skicklighet på isen.

Lias Andersson gör sin första träning med HV71 på måndag men kommer inte spela någon av veckans matcher. I stället sker debuten troligtvis den 11 februari borta mot Brynäs.

– Det roligaste är att han får komma igång och spela hockey. Det är det han har längtat efter och det han vill. Han är en otroligt duktig hockeyspelare men att han får spela igen är det bästa med det här, säger Hult.

Lias Andersson efter SM-guldet med HV71 2017.
Lias Andersson efter SM-guldet med HV71 2017.
Lias Andersson i New York Rangers.
Lias Andersson i New York Rangers.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!