SDHL Svenska damhockeyligan

22 straffar behövdes för att avgöra derbyt

AIK vinnare i derbyt

avTomas Ros

Det behövdes 22 straffar för att avgöra Stockholms-derbyt i SDHL.

Till slut blev AIK:s Linnea Hedin hjälte när hon satte pucken mellan benen på Djurgårdens målvakt.

– Jag hann visst göra sälen innan målet sa lagkamraterna, säger en lycklig matchhjälte.

Djurgården kopplade greppet i säsongens tredje Stockholmsderby och tog ledningen efter ett backhand-skott av Andrea Dalen som styrdes via en AIK-klubba in i mål.

Ett förlösande mål för tabelltvåan Djurgården som spelat stabilt hela säsongen och inte haft så många dippar i spelet som tidigare säsonger.

Därför kom 1–1 som en överraskning i den andra perioden. Rutinerade Erica Udén Johansson direktsköt ett slagskott – efter ett bra förarbete av Lisa Johansson – och pucken letade sig upp i nättaket bakom Djurgårdsmålvakten Lovisa Berndtsson.

Rysare i straffläggningen

Det skulle inte bli några fler mål under ordinarie speltid. Derbyt avgjordes på straffar efter en resultatfattig förlängning.

Det blev en rysare.

Båda lagen gjorde varsitt mål på de fem ordinarie straffarna och derbyt avgjordes via sudden-straffar. Till slut var det AIK-backen Linnea Hedin som blev den stora hjälten – med matchens 22:a straff.

Dålig is och två skickliga målvakter gjorde att det inte blev så många mål.

– Jäkligt skönt att vinna den här matchen. Vi gjorde det tillsammans. Derby-segern ger oss energi och vi får självförtroende.

”Skönt att allt löst sig”

Hedin blev lite förvånad när hon fick en klapp på axeln och att det var hennes tur. Hon är ingen naturlig straffläggare.

– Jag tänkte precis som man inte ska göra. Tänkte ”inte five hole, inte five hole”, men sedan la jag pucken mellan benen ändå. Några tjejer i laget sa att jag hann göra sälen innan målet. Men den satt i alla fall.

Nu väntar en turné till Norrland för AIK. Därefter blir det spel i landslaget för matchhjälten och totalt sex AIK-spelare.

– Ska bli kul att få hänga med tjejerna. Skönt att allt löst sig, säger Hedin.

1 av 2 | Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
AIK:s Linnea Hedin