Foppa om hatmötena med Lindros: ”Då stannade mamma hemma”

avJonathan Nilsson

Eric Lindros välkomnade Peter Forsberg till NHL i form av en rejäl propp.

Nu berättar svensken om hatmötena med den kanadensiska bjässen.

– Om det var Philadelphia vi mötte så stannade mamma hemma när hon var på besök, säger ”Foppa” till Expressen.

Det är en av NHL-historiens mest uppmärksammade trejder.

Kanadensaren Eric Lindros draftades som nummer ett av Quebec Nordiques 1991, Peter Forsberg som nummer sex av Philadelphia Flyers.

Lindros kom dock inte överens med klubben och tvingade fram en trejd med Philadelphia. Foppa lämnade därmed Flyers innan han ens hunnit debutera för klubben.

”Det var jättetjafs”

Ödets ironi gjordes att de två möttes i premiären när Foppa hade tagit steget över till Nordamerika.

– Jag fick en tackling av Lindros direkt så att hjälmen flög av. Men vi hade mött Flyers i en träningsmatch tidigare och då fick jag värsta högersvingen från deras Dave Brown, vilket gjorde att jag åkte och bytte direkt. Vår tuffing, Chris Simon, slogs med Lindros, det var jättetjafs, säger Peter Forsberg till Expressen.

NHL-debuten bevittnades av föräldrarna Gudrun och Kent på läktaren i Philadelphia.

Och Gudrun gillade inte när sonen ställdes på samma is som den 110 kilo tunge bjässen.

– Nej, det kan man lugnt säga. När Nordiques flyttade till Denver och vi blev Colorado Avalanche lugnade allt ner sig, men om det var Philadelphia vi mötte så stannade mamma hemma när hon var på besök, säger Foppa.

”Hoppade aldrig på mig”

Många av smällarna från Lindros kom på öppen is, och Forsberg poängterar att han inte tyckte att Lindros använde sig av något fulspel.

– Han körde aldrig på mig bakifrån eller crosscheckade mig fult. Jag tycker att han var fair, han hoppade aldrig på mig. Och sedan Nordiques hade flyttat till Denver var den där hatgrejen mellan Quebec och Lindros över. Jag kan inte minnas att vi hade några upprepade groll efter det. Det var inget mer bråk och tjafs.

Eric Lindros tuffa spelstil kostade dock på och den forne draftettan nådde aldrig de höjder som experterna hade tippat – trots att han svarade för 865 poäng på 760 grundseriematcher.

Ett flertal hjärnskakningar hämmade karriären och Lindros la skridskorna på hyllan säsongen 2006/2007.

Foto: Bildbyrån/TT
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL