Tvingas lämna efter sex år: ”Är otroligt ledsen”

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Jacob Blomqvist.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Jacob Blomqvist.

Jacob Blomqvists tid i Brynäs är över.

Den tidigare lagkaptenen och publikfavoriten erbjöds inte ens ett kontraktsförslag:

– Jag är otroligt ledsen över att inte få vara kvar, samtidigt tacksam att jag fick spela sex säsonger i klubben i mitt hjärta, säger han.

Det är tuffa tider för äldre spelare med många år i samma SHL-klubb. HV71 erbjöd varken Martin Thörnberg eller Oscar Sundh nya kontrakt efter massor av år i klubben.

Frölunda valde att köpa ut Sebastian Stålberg från sista året på kontraktet. 

Jacob Blomqvist, 33, var Brynäs lagkapten i tre säsonger, bland annat SM-finalåret 2017, innan han inför den här säsongen lämnade över rollen till Anton Rödin och blev assisterande kapten.

Redan mitten av februari kunde Sportbladet berätta att framtiden var oviss för Blomqvist. Den slitstarke och lojale forwarden satt med ett utgående kontrakt och hade inte hört någonting från klubben om en fortsättning.

Först i dag fick han det definitiva beskedet under ett möte med sportchefen Michael Sundlöv. 

– Klart det var känslosamt, det var Sundlöv som sajnade mig för sex år sedan och vi pratade om det om att det var trevligare att träffas den gången. Det kommer att ta ett tag att smälta det här, att man får ta sitt pick och pack och flytta vidare. 

Du vill spela vidare?

– Absolut. Jag har haft förmånen att ha varit skadefri i stort sett hela min karriär och känner mig fräsch i kroppen. Hockey är mitt liv och det jag brinner för, därför är det  otroligt tungt att inte få fortsätta här. Det får ta sin tid, det här måste få sjunka in först, men om någon vecka får jag rikta fokus på var jag ska spela kommande säsong.

Kämpade i åtta år för att få återvända

Någon förhandling med Brynäs har det inte varit: 

– Jag växte upp med Brynäs och klubben betyder så mycket att jag hade kunnat gå ner mycket i lön för att få spela kvar. Visa att jag spelar med hjärtat och inte för pengar, men jag har inte fått något kontraktsförslag att ta ställning till, säger Blomqvist.

Är du besviken?

– Nja, det är så i den här branschen. Vi pratade inför säsongen om att eventuellt förlänga och att vara kvar har varit mitt enda mål.

Jacob Blomqvist är spelaren som gick den långa vägen för att etablera sig i Brynäs A-lag. Han fick inget kontrakt efter juniortiden och via bland annat division 1-klubbar som Kiruna, Kumla och Valbo var han åtta år senare tillbaka i klubben i hans hjärta. 

– Jag kämpade i åtta år för att komma tillbaka och fick sex år i klubben. När jag kom tillbaka var min största dröm att få vinna SM-guld med Brynäs och det var snopet att det var så nära. Jag gjorde mål i sjunde och avgörande SM-finalen (mot HV71 2017), men det räckte ändå inte. Nu blev det i stället ett väldigt tråkigt avslut på det här. 

Publicerad: