Vancouver krossade Nashville

VANCOUVER. Bröderna Sedin och Markus Näslund tände en sjusatans glöd i Elias Pettersson och Jacob Markström i natt.

Det var framförallt de två blågula stjärnorna som såg till att Vancouver kunde inleda Daniels och Henriks stora högtidsvecka med en rungande 6-2-seger mot Nashville.

– Det är alltid stort när såna ikoner visar sig här, säger ”Markan”.

”Sedin Week” inleddes officiellt med Canucks duell mot Nashville hemma i Rogers Arena i natt – och såväl tvillingarna som ytterligare några av de få klubbikoner som fått sina tröjnummer pensionerade i den västkanadensiska metropolen, inklusive Markus Näslund, var på plats och blev grundligt bejublade av sina gamla fans.

Och att säga att dagens canucker fick inspiration av deras närvaro vore en rejäl underdrift.

Det slog gnistor om hemmaspelarna från första bytet – till sista. Redan efter en period hade de 3–0-ledning och till slut vann de alltså med imponerande siffrorna 6–2.

– Jo, Markus och Trevor Linden och Stan Smyl kom in och hälsade på oss i omklädningsrummet före matchen och det är klart att det alltid är stort när sådana ikoner visar sig, säger Jacob Markström när han möter ett månghövdat svenskt pressuppbåd efteråt.

– Det handlar ju om spelare man följde när man växte upp.

Särskilt mycket tycktes det glöda i Elias Pettersson och just Jacob.

Genial skottfint

”Petey” stod innan Brandon Sutters 2-0-mål, i ett powerplay i inledningsperioden, för en skottfint som inte kan beskrivas som annat än genial – och bokfördes sedan själv för ett mål, aningen mer slumpartat, i början av andra.

– Den passningen till Sutter…den var verkligen snygg, instämmer Markström.

Som själv håller på att etablera sig som en av NHL:s verkliga elitmålisar och i natt radade upp en sådan sådan mängd monsterräddningar att fansen i Rogers förenades i hyllningsramsor vars like inte hörts sedan…ja, Daniels och Henriks dagar.

Bland annat rånade han Gävle-kompisen Calle Järnkrok på ett mer eller mindre givet mål.

– Jo, men han brukar alltid göra mål på mig så det var skönt att jag för en gångs fick uppleva en match utan att det skedde , flinar ”Markan”

Frågan är nu:

Om han blev så sporrad av nattens upptakt – hur lysande kommer den 30-årige keepern vara natten till torsdag, när Sedin-veckan kulminerar med tröjhissningsceremoni i Rogers Arena?

– Jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Jag försöker bara fokusera på att jag ska spela match, men självklart kommer det vara fantastiskt att få ta del av den ceremonin.

Erik Karlsson lyckades pricka en puck i San Jose hemmamatch mot Calgary, och stod dessutom för en assist, men det hjälpte föga.

Flames vann med 6-2. Mikael Backlund bokfördes för ett mål och en assist och Elias Lindholm och Rasmus Andersson för varsin assist.

Jakten på milstolpen 700 mål tycks hämma Alex Ovetjkin en smula.

Han gjorde inga avtryck i protokollet mot New York Islanders i natt heller – och hans Washington fick stryk med 5-3.

– Det har gått för lätt för oss tag, den här fasen blir en nyttig lektion för oss, säger coachen Todd Reirden.

Att kalla det revansch för det som hände i förra slutspelet vore kanske att ta i, men Tampa lyckades i alla fall slå Columbus med 2-1 i natt – efter övertidsavgörande av Nikita Kutjerov, på assist från Victor Hedman.

I Philadelphia klappade Flyers till Florida med 4-1 och i Montreal vände Arizona 0-2-underläge till 3-2-seger. Jakob Chychrun avgjorde när en minut återstod.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!