Supertalangen Connor Bedard spelar VM med sorg

Connor Bedard spelar med sorg under U18-VM i Frisco i Texas.

15-åringens farfar som betydde mycket för honom dog i en trafikolycka i april.

Den kanadensiske högerskjutande forwarden anses bli den nya superstjärnan inom ishockeyn och spelade i HV71 under säsongen.

Det var den 6 april som Garth Bedard dog i en bilolycka hemma i British Columbia.

Connor Bedard var fast i provinsen Saskatchewan där han spelade för Regina Pats i WHL.

– Min svärmor klarade bara inte av att prata med Connor på telefon, eftersom hon visste hur nära de stod varandra och hur känslosam hon skulle bli. Dagen innan den sista matchen för Regina Pats pratade de till slut, säger mamma Melanie Bedard till kanadensiska CBC.

”Farmor, det är okej, jag ska göra mål för farfar”, sa Connor Bedard.

Det var precis vad jag gjorde. Två gånger om. Efteråt sa han: ”Mamma, jag bara visste det”.

”Den nye Connor”

Connor Bedard är den stora supertalangen när Kanada möter Småkronorna i semifinalen i U18-VM.

Han omskrivs som den nye Connor när han jämförs med superstjärnan Connor McDavid och kallas för ett fenomen.

Det har spekulerats i framtida rivalitet mellan Connor Bedard och Matvei Michkov likt Sidney Crosby mot Alexander Ovechkin.

– Att höra sitt namn i samma mening som de killarna är riktigt häftigt. Det är inget jag har tänkt på så mycket, säger Connor Bedard.

För bra för J18

Målmedveten är så stor att han åkte till Sverige med 17-åriga storasystern Madisen för att kunna spela matcher under pandemin med HV71.

I Jönköping flyttades 15-åringen snart upp från J18-laget till J20-laget, där han också tränade mycket på egen hand och var på is fem timmar om dagen.

– Vi insåg att han var för bra. Vi är verkligen stolta över att som klubb haft möjligheten att ha honom hos oss. Det är en historisk händelse för HV71 att haft en sådan spelare här, säger Max Bohlin som jobbar i juniorverksamheten.

De svenska juniorserierna stängde också ner på grund av coronapandemin och det hann bara bli två mål och två assist på fyra matcher med J20-laget och ett mål och en assist på en match med J18-laget.

– Han var alltid fokuserad på nästa sak. Oavsett om det var träning, förberedelse eller match. Det öppnade våra ögon som coacher och spelare. Det är en speciell kille, men enligt min uppfattning så handlar det främst om fokus och ren arbetsmoral. Han är superödmjuk, han är så mogen för sin ålder, säger Max Bohlin.

Bästa laget någonsin

På 15 matcher för Regina Pats i WHL blev det 28 poäng (tolv mål och 16 assist) mot spelare som är fem år äldre.

På fem matcher i U18-VM har det blivit nio poäng (tre mål och sex assist).

När OHL har legat nere så anses Kanada ha sitt bästa lag i mästerskapet någonsin.

I gruppspelet blev det seger med 12–1 mot Småkronorna, men svenskarna lyckades sedan vinna kvartsfinalen med 5–2 mot starka hemmanationen USA.

Semifinalen spelas klockan 23.00 svensk tid på onsdagskvällen och sänds i SVT 2 med Chris Härenstam och Nils Ekman som kommentatorer.

Connor Bedard.
Connor Bedard.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!