Brynäs IF

Unicef bryter sitt samarbete med Brynäs

Av: 

Andreas Käck

Felix Tornberg

Erik Karlsson

HOCKEY

Unicef väjer att avbryta sitt samarbete med Brynäs efter beskedet att två av klubbens spelare är misstänkta för våldtäkt.

Under dagen har även Gävle kommun suttit i flertalet krismöten med föreningen och ställer nu hårda krav för att fortsätta finnas kvar som samarbetspartner.

– Nu är det snabba ryck, det har varit tyst så länge att vi behöver se starka och snabba signaler, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) till Sportbladet.

År 2013 blev Brynäs IF första svenska hockeyklubb att inleda ett samarbete med FN:s barnrättsorganisation Unicef.

Nu avbryts samarbetet.

Beslutet har fattats efter den senaste tidens händelser då två Brynässpelare anhållits misstänkta för våldtäkt.

Även Gävle Kommun har ett nära samarbete med klubben. Utöver 250 000 kronor var till dam- och herrlag i ren sponsring till elitverksamheten har kommunen och klubben ett projekt som heter ”En bra start” där Brynäs får 3,5 miljoner årligen för att utföra ”socialt hållbarhets- och jämställdhetsarbete”.

”Skadar Gävle”

I dag har parterna suttit i flera krismöten om läget, bekräftar kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång.

– Det är oerhört allvarligt för oss att spelare anklagas för de här brotten. Elitlaget behöver göra enorma insatser med attityder och värdegrundsarbete för att kunna vara goda förebilder i ”En bra start”.

Vad ställer ni för krav?

– Vi vill se ledarskap från föreningens sida. En styrelse som kliver fram och aktivt visar en handlingsplan och en tidsplan för vilka aktiviteter som ska genomföras när och hur, säger Åsa Wiklund Lång som poängterar att det är unga i föreningen som kommer drabbas hårdast om avtalet sägs upp direkt.

Hur mycket skadar det här Gävle som kommun?

– Det spiller alltid över, det går inte att säga något annat. Vi vill att Brynäs ska göra Gävleborna stolta och vi är oerhört måna om förebilderna och varumärket. Det är klart det skadar staden. Men med rätt åtgärder går det att reparera. Men inte med tystnad.

Storsponsorn: ”Följer ärendet”

Sportbladet har varit i kontakt med flera av klubbens största sponsorer. BillerudKorsnäs säger att man ”följer ärendet noga”.

Monitor ERP:s vd Morgan Persson säger att man kommer fortsätta utefter det avtal som finns:

– Bevisligen är det turbulent i Brynäs nu, samtidigt vet vi att ett febrilt arbete pågår för att få en organisation på plats. I egenskap av sponsor är det inte så att vi bara kliver av, det bidrar inte till att det ska bli bättre. Det är det sämsta vi kan göra.

Vad gäller våldtäktsmisstankarna mot de två spelarna säger Morgan Persson:

– Vi ser de här två spelarna som är misstänkta för allvarliga brott som en helt annan fråga. När det gäller handlingarna tar vi kraftigt avstånd från det men det är i nuläget en polisiär fråga och en fråga för rättsväsendet. Vi har ett långsiktigt avtal med Brynäs och jag utgår från att de vidtar förebyggande åtgärder framöver.

”Bara förlorare”

Sportbladet var under kvällen i kontakt med Per-Johan Johansson, styrelseledamot i Brynäs IF. Han säger att klubben agerade ”ytterst moraliskt tveksamt” som lät den ene brottsmisstänkte spela i slutspelet.

– Tyvärr. Vi kan bara be om ursäkt för det. I sådana här situationer finns det bara förlorare.

Han var under tisdagen i kontakt med flera av klubbens huvudsponsorer.

– Vi kommer i det här läget att presentera en väldigt konkret handlingsplan. Vi måste försöka hitta tillbaka till den värdegrund vi vill stå för, utveckla den och bli mycket bättre på att kommunicera.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa söndagens hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Brynäs IF

LÄS VIDARE

Wennerholm: Brynäs är en klubb i totalt sönderfall

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brynäs IF

SHL Svenska hockeyligan

Ishockey