Förbundskapten Tomas Montén sjuk i corona

Jobbar på en lösning för att komplettera ledarstaben

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Tomas Montén har testats positivt för covid-19 inför JVM.

Juniorkronornas förbundskapten kan då enligt reglerna inte åka till Kanada.

– Jag trodde att det var ett dåligt skämt, säger Montén.

Spelare och ledare i Juniorkronorna coronatestades under söndagen inför resan till veckans läger i en isolerad bubbla i Sundsvall.

Förbundskapten Tomas Montén testade negativt på snabbtestet men fick sedan ett positivt svar på PCR-testet.

Montén har inga symtom och håller sig nu i karantän i sju dagar på hotellrummet i Sundsvall.

– Hade du sagt till mig att du hade skojat och bytt mitt test hade jag trott dig. Jag mår lika bra som jag brukar göra, säger han på en digital pressträff.

Ytterligare två ledare sjuka

Även assisterande förbundskapten Anders Lundberg och videocoach Adam Almqvist har fått positiva svar på coronatester, och landslaget jobbar just nu med att komplettera ledarstaben.

– Vi har haft några alternativa ersättare och de har varit med sedan i söndags. Men det är klart, med mig och Anders borta blir det en ny situation, säger Montén.

Huruvida Montén kan komma att ha en tränarroll på distans är för tidigt att säga.

– Det här är ganska nytt och vi får smälta det lite grann och titta lite på vart vi landar och hur vi går framåt i organisationen. Jag kommer att vara behjälplig på alla sätt som jag kan, säger han.

Sportbladets expert Hans Abrahamsson menade i en krönika att Juniorkronorna borde avstå att åka till turneringen i Kanada.

– Det är inte en fråga för mig. Det får vår ledning svara på. Jag kan ju inte åka som det ser ut nu, men om jag hade kunnat åka hade jag velat åka, säger han.

Var det rätt tänkt att ha lägret i Sundsvall eller hade det varit bättre att vara i Stockholm eftersom ni ändå samlades där för testning?

– Just när vi fick kraven från hockey-Kanada om vad den här bubblan var tvungen att innehålla så hade vi inte så många alternativ. Om du hittar en ishall i Stockholm som kan avvara sex omklädningsrum i sju dagar får du hojta till, säger Montén.

Smitta bland spelarna

När det gäller själva spelartruppen så har de fyra ledande spelarna William Eklund (forward Djurgården), Karl Henriksson (forward Frölunda), William Wallinder (back Modo) och Albin Grewe (forward Djurgården) drabbats av corona och missar JVM. Albin Grewe är den senaste som testats positivt.

– Jag är chockad faktiskt. Jag har tagit tio tester den här månaden utan utslag. Nu är det bara att acceptera läget och fokusera på Djurgården, säger Albin Grewe.

Två ersättare klara

Inför lägret stod det klart att alla som testades positivt under veckan i Sundsvall inte skulle kunna åka med på JVM med tanke på karantänsreglerna.

Enligt planerna åker Juniorkronorna till JVM-bubblan i Edmonton på söndag, mästerskapet avgörs 25 december–5 januari.

Tidigare har forwards Oscar Bjerselius i Djurgården och Oskar Kvist i Brynäs tagits in som ersättare för William Eklund och Karl Henriksson.

Tomas Montén i tjeckiska Ostrava i januari.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Tomas Montén i tjeckiska Ostrava i januari.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!