Rask – en svensk succé bland importerna

Foto: Bildbyrån
Fanny Rask
HOCKEY

De utländska spelarna regerar i toppen av SDHL:s poängliga.

Undantaget? HV71:s landslagsstjärna Fanny Rask som tagit ett nytt kliv i karriären.

– Mitt eget driv betyder väldigt mycket, säger 25-åringen inför helgens hemmaturnering med Damkronorna.

Michelle Karvinen, Jennifer Wakefield, Denise Altmann och Line Bialik Öien. Insprängd i mitten av den utländska kvartetten i toppen av poängligan i SDHL dyker en enda svenska, HV71:s Fanny Rask, upp.

Landslagsstjärnan, som varit med länge, är på väg mot sin poängstarkaste säsong någonsin. Redan nu har hon med sina 17 mål och 15 assister på 24 matcher gjort fler mål än någon säsong tidigare.

”Haft det på g”

– Det är självklart otroligt kul att vara med där uppe.

– Jag har fått väldigt bra utdelning och känner att jag har haft det här på g under några säsonger. Jag får väldigt mycket förtroende av vår tränare och vi har tränat väldigt hårt. Jag är mer explosiv och orkar spela mycket, säger forwarden vars HV ligger fyra i tabellen.

Rask var med och tog SM-guld med AIK 2013 och lämnade Stockholmsklubben inför förra säsongen. Miljöombytet har gett effekt.

– Jag är en person som verkligen vill se en utveckling och jag tror att det var helt rätt läge för mig för att få en liten nytändning. Jag försöker utmana mig själv och vill bli bättre hela tiden. Mitt eget driv betyder väldigt mycket.

”Hockey för hela svängen”

Rasks hockeyliv består – inte helt vanligt på damsidan – bara av hockey och träning.

På morgonen blir det kanske en promenad och sedan, om hon har tillgång, lite isträning med skott innan ett styrke- eller konditionspass på gymmet. Efter lunch och vila är det dags för den gemensamma träningen med laget på kvällen då det är fys- och ispass.

– Jag har valt att inte göra något annat. Det blir hockey för hela svängen. Så länge man tycker det är kul och man trivs med tillvaron så flyter det på, säger Rask.

Parallellt med klubblaget finns fokuset på landslaget där. Rask var med i OS i Sotji där Damkronorna blev fyra och det långsiktiga målet med karriären är nästa OS 2018.

Är det realistiskt att ni är med och slåss om medaljerna även då?

– Det är svårt att säga så här nu. Det är klart att man drömmer om medaljer. Men vi får ta det steg för steg.

”Viktigt att få känslan”

Landslaget har ett resultatsvagt och lite turbulent år bakom sig och i helgen väntar 2016 års sista turnering.

Hur ser du på årets resultat hittills?

– Vi har spelat mycket mot USA, Kanada och Finland, världens bästa lag. Därför ska det blir intressant att möta Tyskland och Ryssland nu, sedan kanske vi kan utvärdera.

Förutom den nyss nämnda duon väntar ständiga antagonisten Finland i Linköping.

– Det är viktigt att vi får känslan av att vi fortfarande har Tyskland bakom oss, sedan att vi spelar jämt med Finland. Ryssland är lite svåra, de spelar alltid olika, så där vet man inte riktigt vad man kan förvänta sig.

Sverige möter Tyskland i Stångebro Ishall i Linköping klockan 19.00 under fredagen.

ARTIKELN HANDLAR OM