Alexander Nylander

Rankning: 25 största stjärnorna i JVM

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

McDavid, Matthews, Laine och Puljujärvi är bara några av stjärnorna som stoppas från JVM-turneringen på grund av NHL-spel.

Men det saknas inte intressanta namn som kan bli kommande NHL-stjärnor.

Sportbladets Hans Abrahamsson har rankat vilka spelare som kommer att lysa i den här turneringen, men även under en framtida NHL-karriär.

Carter Hart.
Carter Hart.

25. Carter Hart, målvakt, Kanada

Ålder: 18

Klubb: Everett Silvertips (WHL)

Kanadas målvaktsspel måste vara bättre än förra året, och något säger mig att den här killen kan fixa det. Carter Hart har ett år kvar som junior men tippas bli Kanadas förstaval. Storväxt och lugn målvakt som läser spelet bra. Intressant detalj: draftade av Philadelphia Flyers, precis som Felix Sandström.

Taylor Raddysh.

24. Taylor Raddysh, f, Kanada

Ålder: 18

Klubb: Erie Otters (OHL)

Har under hösten formligen öst in poäng (61 poäng på 28 matcher) i juniorligan OHL och även i träningsmatcherna inför turneringen har den högerfattade forwarden levererat. En storväxt kille med ett bra spelsinne och en vass målskytt. Plockades av Florida först i den andra rundan och här kan klubben ha gjort ett klipp.

Charlie Mcavoy.

23. Charlie Mcavoy, b, USA

Ålder: 19

Klubb: Boston University (NCAA)

Washingtons förstaval i somras. Spelade JVM förra året, men får ett betydligt större ansvar den här gången. Representerar ansedda Boston University. En stabil, tung tvåvägsback. Boston Bruins förstaval sommarens draft och en av de assisterande kaptenerna i USA:s lag i den här turneringen.

Colin White.

22. Colin White, forward, USA

Ålder: 19

Klubb: Boston College (NCAA)

Ytterligare en högerfattade amerikansk forward fån collegeligan. Ottawas förstaval 2015 och var assisterande kapten i JVM-laget för ett år sedan då han också snittade en poäng per match. Jobbar hårt över hela banan och är med sitt vassa skott även en pålitlig målskytt och poänggörare. Även han en förstarunda i draften 2015. En av spelarna i guldlaget i U18-VM för två år sedan.

Lias Andersson.

21. Lias Andersson, f, Sverige

Ålder: 18

Klubb: HV 71

Ska bli oerhört spännande att se vad Lias kan uträtta under junior-VM. Har haft en riktigt bra höst med HV 71 där han fått mycket speltid. Nu blir det säkert en mer offensiv roll i en samspelt kedja. Har många intressanta egenskaper, inte minst en kombination av spelsinne och tävlingsmentalitet. Skridskoåkningen är kanske inte hans främsta vapen, men klart godkänd för att bli en toppspelare i den här turneringen.

Kristian Vesalainen.

20. Kristian Vesalainen, f, Finland

Ålder: 17

Klubb: Frölunda

Jag vet inte riktigt var jag har Vesalainen inför den här turneringen. Lämnade Frölunda i höstas när konkurrensen på forwardssidan blev för stor. Har avslutat höstsäsongen i finska ligan, där det inte hänt speciellt mycket offensivt. Fortfarande bara 17 år, men förväntningarna på den store forwarden har varit stora. Nu får vi se vilka avtryck Vesalainen sätter i den här turneringen, när han möter spelare ungefär samma ålder.

Jack Roslovic.

19. Jack Roslovic, f, USA

Ålder: 19

Klubb: Manitoba Moose

Winnipegs förstaval som skickades ner till farmarlaget strax före NHL-premiären. Den kreativa högerskytten har svarat för en riktigt bra höst i AHL, där han är bäste poängplockare bland juniorerna före Alexander Nylander. Högerfattad och kan användas både som center och på en kant. En av USA:s offensiva nyckelspelare i den här turneringen.

Mathew Barzal.

18. Mathew Barzal, f, Kanada

Ålder: 19

Klubb: Seattle Thunderbirds (WHL)

En av återvändarna i Kanadas lag. Inledde säsongen med Islanders och det fanns de som trodde han skulle få fortsätta där. I stället blev det spel i kanadensiska juniorligan WHL och ytterligare ett junior-VM. Gjorde ingen succé för ett år sedan, men har ett riktigt vasst skott och lär få en betydligt större roll den här gången. Bland annat utsedd till assisterande kapten.

Miro Heiskanen.

17. Miro Heiskanen, b, Finland

Ålder: 17

Klubb: Helsingfors IFK (Liiga)

17-åringen har redan den här säsongen fått ett stort ansvar i IFK Helsingfors, där han snittar närmare 20 minuter per match. Tippas gå högt i sommarens draft och är tillsammans med Juolevi en nyckelspelare på Finlands backsida i den här turneringen. Har det mesta: Skicklig skridskoåkare, bra blick för spelet och lugn med pucken. En kommande NHL-back.

Martin Necas.

16. Martin Necas, f, Tjeckien

Ålder: 17

Klubb: HC Brno (Extraliga)

Tjeckisk talang som gjort en hel del poäng i den tjeckiska ligan, även om han har haft en tuffare period de senaste månaderna. Bara 17 år och fortfarande lite tunn, men det finns väldigt mycket spel i den här killen. Påminner en del om sin landsman, förre SSK-forwarden David Pastrnak och det säger en del om den här killens kvaliteter.

Clayton Keller.

15. Clayton Keller, f, USA

Ålder: 18

Klubb: Boston University (NCAA)

En riktig poängmaskin som var Arizonas förstaval i sommarens draften, Keller valdes som nummer sju totalt. Har gjort enormt mycket poäng oavsett vilket lag han tillhört. Blev bland annat två i poängligan i U18-VM i våras efter Tyson Jost. Ytterligare en spelare som tillhör det amerikanska collegesystemet och är van att spela mot äldre spelare. Relativt liten center med riktigt bra spelsinne.

Nico Hischier.

14. Nico Hischier, f, Schweiz

Ålder: 17

Klubb: Halifax Mooseheads (QMJHL)

Schweiz nästa storspelare? Det är många som tror det och den här killen har definitivt något extra. Spelade JVM för ett år sedan då han bara var 16 år. Den här säsongen har supertalangen testat på den kanadensiska juniorligan, där han har sprutat in mål och poäng. Tippas allmänt gå högt i 2017 års draft. Sedan ska vi ha klart för oss att det inte direkt vimlar av schweiziska stjärnforwards i NHL.

Joel Eriksson Ek.

13. Joel Eriksson Ek, f, Färjestad

Ålder: 19

Klubb: Färjestad

Utvecklingskurvan har pekat spikrakt uppåt det senaste året. Var nära att ta en plats i Minnesota redan den här säsongen, men efter en del funderingar valde klubbledningen att släppa hem Eriksson Ek. Klart funktionell teknik men är också lite osvensk i spelstilen och går alltid raka vägen mot mål. Besitter också ledaregenskaper som honom till en av Juniorkronornas absoluta nyckelspelare. Också utsedd till lagkapten.

Eeli Tolvanen.

12. Eeli Tolvanen, f, Finland

Ålder: 17

Klubb: Sioux City Musketeers (USHL)

Kommentar: ”The Finnish Tarasenko” har han kallats och det är en beskrivning som lovar en hel del. Ett finskt underbarn som många kastar lovord efter. Syns kanske inte så mycket men har ett fruktat skott som till och med jämförts med Patrik Laines. Flyttade över till USA redan som 16-åring och gör nu sin andra säsong i den collegeförberedande ligan USHL. Där toppar den lille finländaren poängligan den här säsongen. Tolvanen svarade också för nio poäng (7+2) på sju matcher när Finland vann U18-VM i våras.

Tyson Jost.

11. Tyson Jost, f, Kanada

Ålder: 18

Klubb: University of North Dakota (NCAA)

Vann poängligan i U18-VM i våras, där han också var lagkapten. Har både skickligheten och ledaregenskaperna. Det här är en spelare som Kanada har stora förhoppningar på. Var Colorados förstaval i sommarens draft och inte alls omöjligt att det här blir en producerande forward i NHL. Spelar för närvarande collegehockey i USA.

Michail Sergatjev.

10. Michail Sergatjev, b, Ryssland

Ålder: 18

Klubb: Windsor Spitfires (OHL)

18-årig storväxt back som förra säsongen valde att ta steget över till kanadensisk juniorhockey. Var Montreal Canadiens förstaval i somras och inledde också säsongen i Canadiens innan han flyttades ner till kanadensiska juniorligan. En ganska klassisk rysk back som är väldigt talangfull och behärskar det mesta på isen. Har även en offensiv uppsida.

Elias Pettersson.

9. Elias Pettersson, f, Sverige

Ålder: 18.

Klubb: Timrå

Det har pratats om en ny Nicklas Bäckström eller Henrik Zetterberg. Stora ord, givetvis. Och det är inte alls säkert att Pettersson når de höjderna. Men beskrivningen ger ändå en bild av vilken typ av spelare Ångesonen är. Teknisk, grym blick för spelet och en spelkänsla utöver det vanliga. Har öst in poäng i allsvenskan under hösten och det ska bli väldigt intressant att se Pettersson på den stora scenen i Montreal.

Pierre-Luc Dubois.

8. Pierre-Luc Dubois, f, Kanada

Ålder: 18

Klubb: Cape Breton Screaming Eagles (QMJHL)

Bara Autston Matthews och Patrik Laine gick före i sommarens draft. Då förstår ni att det finns kvalitet i den 18-årige kanadensaren. Ändå var många förvånad över att Dubois gick så tidigt i draften, inte minst att han valdes före Jesse Puljujärvi. En stor kille med helt okej spelsinne, sedan återstår att se om han har det som krävs för att bli en toppspelare i NHL. Däremot bör han definitivt bli en nyckelspelare för Kanada i den här turneringen. 

Thomas Chabot.

7. Thomas Chabot, b, Kanada

Ålder: 19

Klubb: Saint John Sea Dogs (QMJHL)

Väldigt talangfull och spelskicklig back som fanns med i den kanadensiska truppen redan förra året. Inledde säsongen i Ottawa, men blev snabbt nedflyttad till juniorligan. Både allround men också spektakulär och har redan hunnit göra en del uppmärksammade mål. Lär få stort förtroende i de flesta spelformer och är också utsedd till assisterande kapten.

Rasmus Dahlin

6. Rasmus Dahlin, b, Sverige

Ålder: 16

Klubb: Frölunda

Sveriges yngste JVM-spelare någonsin och alla som har sett Dahlin ser att det är något utöver det vanliga. Har sån otrolig kontroll över det han gör på isen. Känns som han bara flyter fram på skridskorna och har samtidigt pucken under full kontroll. Slagit sig in i JVM-truppen som 16-åring och ingen blir förvånad om Lidköpingskillen gör rejält avtryck redan nu. Har alla förutsättningar att bli en kommande storback även i NHL.

Olli Juolevi.

5. Olli Juolevi, b, Finland

Ålder: 18

Klubb: London Knights (OHL)

Ingen Laine, Aho eller Puljujärvi i den finska truppen. Men Juolevi är kvar från guldlaget. Finlands nästa storback? Ja, många tror att den elegante 18-åringen har en stor framtid framför sig. Valdes som första back och nummer fem totalt i sommarens draft. En tvåvvägsback med bra skridskoåkning och bra förstapass. Finlands absoluta nyckelback i den här turneringen och även utsedd till lagkapten.

Kirill Kaprizov.

4. Kirill Kaprizov, f, Ryssland

Ålder: 19

Klubb: Salavat Ufa (KHL)

Gjorde 27 poäng i KHL redan förra säsongen, men den noteringen har den lille forwarden redan slagit. Svarat för imponerande 30 poäng i storlaget Salavat Ufa. Hade det dock betydligt tuffare med produktionen i JVM för ett år sedan.

Men en väldigt skicklig forward som inte var speciellt hajpad i draften 2015, mycket på grund av bristen på storlek. Minnesota plockade Kaprizov först i den femte rundan. Bra med puck och väldigt viktig i power play. Med största säkerhet en stjärna i JVM, frågan är om han blir det även i NHL?

Alexander Nylander.

3. Alexander Nylander, f, Sverige

Ålder: 18

Klubb: Rochester Americans (AHL)

Spelade JVM redan för ett år sedan och vann som 17-åring Sveriges interna poängliga. Många trodde att lillebror Nylander skulle få chansen i NHL redan den här säsongen. I stället skickades han ner till AHL och det betyder att vi även i den här turneringen får njuta av hans individuella skicklighet och offensiva spel. Likheterna med storebror William är definitivt fler än skillnaderna. Men frågan är om inte Alexander har ett än mer utvecklat spelsinne och jobbar hårdare över hela banan.

Dylan Strome.

2. Dylan Strome, f, Kanada

Ålder: 19

Klubb: Erie Otters (OHL)

Fick testa på NHL-spel den här hösten, men skickads sedan tillbaka till juniorligan igen. Det jublar säker Kanada för och Strome gör nu sitt andra JVM och är utsedd till lagkapten. Gick som nummer tre i draften 2015. Ett mer normalt draftår hade Strome haft stora chanser att gå som etta. Nu hamnade han bakom underbarnen Connor McDavid och Jack Eichel. Storväxt (190 centimeter) forward som definitivt blir en av de viktigaste pusselbitarna i den kanadensiska offensiven.

1. Ilja Samsonov, mv, Ryssland

Ålder: 19

Klubb: Metallurg Magnitogorsk (KHL)

Valdes i förstarundan i draften 2015 och är Rysslands givna förstaval i kassen under junior-VM. Det trodde vi även förra året, men av någon märklig anledning blev det inte så. Nu ska Samsonov vara hela turneringens bästa målvakt. Har svarat för en ny bra säsong i storklubben Magnitogorsk där han imponerat stort och har en räddningsprocent över 93. Stor, men också snabb och tät. En kommande stormålvakt.

ANNONS

Krossar vi Storbritannien också? Förra VM gjorde Tre Kronor 60 % fler mål än vad vi släppte in. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Alexander Nylander

Hans Abrahamsson

Connor McDavid

Joel Eriksson Ek

Färjestad BK