Fladderpuck stoppade Stanas rekord

HOCKEY

Men Linköping slog Djurgården med 3–1

En fladderpuck som hoppade över klubban på lagkamraten Ivan Majesky.

Sedan var rekordchansen borta för Linköpings målvaktsstjärna Rastislav Stana.

– Det var otur, men det viktigaste var att vi vann, sade slovaken efter 3–1-segern borta mot Djurgården i elitserien.

För andra gången under oktober månad kom en rekordchans för en elitseriemålvakt. Aldrig har en målvakt hållit nollan tre matcher i rad i elitseriens 32 åriga historia.

Tidigare denna månad hade Djurgårdsmålvakten Daniel Larsson chansen – men missade.

För Stana gick det samma väg.

Trots att det såg så bra och stabilt ut. Efter 0–0 och 3–0-seger över Mora och 45 minuter utan insläppt mål mot Djurgården såg det ut som om Rastislav Stana skulle bli först till tre raka nollor.

Anger slog till

Men 5.47 in på sista perioden tog Kristoffer Ottossons hoppande passning från ena sarghörnet vägen över backen Ivan Majeskys klubba och gav Niklas Anger kanonläge. Då hängde inte ens Stana med.

– Det är klart att jag tänkte på rekordet när det bara var en period kvar. Jag försökte verkligen men det gick inte. Samma sak hände i fjol, då höll jag nollan i två matcher i rad och släppte in ett mål den tredje gången, sade han.

När Stana fick kapitulera hade han hållit nollan i sammanlagt i 167.07 minuter. Bäst genom tiderna är Thomas Östlund, Djurgården, som höll nollan i 201.18 hösten 1992 – dock ej tre hela matcher i rad – och näst bäst är Hannu Lassila, HV71, med 184.06.

Stark defensiv

Som Linköpings försvarsspel ser ut just nu får kanske Stana chansen igen. Laget släppte nästan inte till någonting mot ett formstarkt Djurgården som dessutom före sitt mål hade sju numerära överlägen.

Det var i stället Linköping som skapade de hetaste chanserna. Förutom målen – ett i varje period från Tim Eriksson, Mattias Weinhandl och Kim Staal – hade LHC också två frilägen och en stolpträff.

Djurgården skapade sina hetaste chanser i slutet när laget tog ut målvakten och fick spela sex mot tre de sista 54 sekunderna.

Linköping har efter en skakig start på säsong – bland annat 1–9 mot Brynäs i andra omgången – kommit i gång ordentligt, inte minst defensivt, och vunnit fyra av sina sex senaste matcher. Laget gick förbi Djurgården och upp på femte plats.

Djurgården hade fem raka matcher utan förlust men fick nu ett stopp.

– Matcherna kommer tätt och motståndet är bra. Jag önskar att man kunde vinna varje match, men tyvärr är det inte så, sade en inte alltför nedslagen Hans Särkijärvi.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM