Matchfakta 27/10

✓ Borås-Leksand 2-3 (1–0, 1–1, 0–2)

Publicerad:
Uppdaterad:

Nykomlingen Borås har fått en kanonstart på säsongen och låg, inför kvällens match, på den sista playoff-platsen. Men kvällens motståndare, serieledande Leksand, har imponerat stort med tio segrar, en oavgjord och en förlust så här långt. Därmed var det väl inte mycket som talade för annat än en bortaseger.

Men det var Borås som inledde bäst och redan efter 3.46 stod det 1-0 på matchtavlan efter mål av Mikael Hultqvist.

- Vi slarvar väldigt mycket i första perioden och spelar inte alls bra. Sedan tycker jag att Borås har bra fart i spelet och hemmalaget växer givetvis med uppgiften när dom ser att vi slarvar mycket, säger Leksands assisterande tränare Tomas Jonsson till sportbladet.se.

Leksand fick igång spelet något i inledningen på den andra perioden och kvitterade tämligen omgående efter mål i powerplay av Jesper Ollas. Mikael Hultqvist ordnade dock åter en rättvis hemmaledning då han gjorde sitt och Borås andra mål i matchen – och såg till att det var 2-1 inför den tredje perioden.

Den tredje perioden var blott fjorton sekunder gammal när poängkungen Jens Bergenström ordnade en ny kvittering för dalmasarna.

Knappt fyra minuter in på perioden fick Leksand chans till spel fem mot fyra sedan Mats Hansson i hemmalaget dragit på sig en tvåminutare för hakning. Det tog bara 14 sekunder av den utvisningen innan finländaren Tomi Pettinen ordnade Leksandsledning för första gången i matchen. Pettinens fullträff blev också segermålet för Leksand som lyckades hålla undan ett vilt kämpade Borås.

- Vi fuskar lite för mycket i detaljerna och jag skulle säga att vi bara spelar ordentlig hockey i 30 minuter. Men idag räcker det och i den tredje perioden tar vi över takpinnen ordentligt och lyckas också vända matchen, avslutar Tomas Jonsson.

Första perioden: 1–0 (3.46) Mikael Hultqvist (Alexander Täng, Jens Karlsson).

Andra perioden: 1–1 (3.17) Jesper Ollas (Mikael Karlberg, Morten Green) spel fem mot fyra, 2–1 (14.28) Mikael Hultqvist (Jens Karlsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–2 (0.14) Jens Bergenström (Mikael Karlberg, Morten Green), 2–3 (7.02) Tomi Pettinen (Morten Green, Jens Bergenström) spel fem mot fyra.

Skott: 28–22 (10–6, 9–8, 9–8).

Utv, Borås: 6x2, 1x10. Leksand: 4x2, 1x10.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 3459.

✓ Sundsvall-AIK 1-1 e förl (0–1, 0–0, 1–0, 0–0)

Både elfteplacerade Sundsvall och niondeplacerade AIK hade ikväll chansen att ta klivet upp på playoff-plats vid seger i Gärdehov. Men det blev delad pott mellan lagen i en match som slutade 1-1 trots en total dominans av hemmalaget. AIK tog ledningen i början på den första perioden genom mål av Mattias Beck, men det var Sundsvall som förde matchen och radade upp chanser framför Jimmy Danielsson i AIK-målet.

Efter två spelade perioder var skottstatistiken hela 24-11 till hemmalagets fördel, men fortfarande var det bortaledning med uddamålet.

Den ledningen såg ut att stå sig matchen ut, men 11.24 in på den tredje perioden kom äntligen den rättvisa kvitteringen för Sundsvall. Jonas Floberg gjorde 1-1 målet som också blev slutresultatet i den här matchen. Två utvisnngar i slutsekunderna av ordinarie tid gjorde att Sundsvall fick inleda förlängningen med spel fem mot tre. Men trots det numerära överläget och totalt 44-17 i skott så höll AIK undan och matchen slutade alltså oavgjord. Därmed får båda lagen fortsätta att jaga vidare efter en playoff-plats.

Första perioden: 0–1 (6.29) Mattias Beck (Christian Sandberg, Mikael Zettergren).

Tredje perioden: 1–1 (11.24) Jonas Floberg (Alexander Sundqvist) spel fem mot fyra.

Skott: 44–17(12–4, 12–7, 13–5, 7–1).

Utv, Sundsvall: 5x2. AIK: 14x2, 1x10, 1 Matchstraff.

Domare: Olof Lindqvist, Örnsköldsvik.

Publik: 759.

Magnus Jansson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN