Nytt ras för Linköping

HOCKEY

Modo vann borta med 6-1

Under höstens segertåg som förde Modo upp till toppen av elitserien

fungerade det mesta – utom power play.

För att komma tillbaka efter säsongens största svacka tar laget hjälp av ett oväntat vapen.

Tack vare sitt spel i numerärt överläge körde man över Linköping på bortaplan med 6–1.

Modo, med tre raka förluster bakom sig, exploderade fullständigt i den andra perioden. Gästerna förvandlade 1–1 till 5–1 mot ett chockat Linköping – vars spelare bara skakade på huvudet.

Två av målen kom till i power play – och två i box play.

Detta av laget som på sistone har varit elitseriens sämsta i numerärt överläge.

– Först tre mål mot Brynäs i måndags och nu två mot Linköping, nu verkar det äntligen ha börjat lossna med en man mer på isen, ler tränaren Harald Lückner.

– Att vi dessutom satte två i numerärt underläge är bara en bonus.

– Vi har tränat mycket power play de senaste veckorna. Framför allt har vi försökt att sprida oss mer i zonen för att undvika alldeles för smånätta passningar och att backarna ska skjuta betydligt mer. Och nu kom ju första målet på styrning efter ett skott, säger Per-Åge Skröder.

Darrade av skräck

Förstakedjan med Skröder, Niklas Sundström och Justin Morrison fick hemmaspelarna att darra av skräck så fort de klev in på isen.

Roligast av alla hade förmodligen Skröder, som svarade för två mål och två assist i mittakten.

Vid bägge målen lurade norrmannen iskallt bort Linköpings mycket darriga målvakt Roman Cechmanek vid snabba kontringar i spel fyra mot

fem.

– Fyra poäng i samma period har aldrig hänt förut, inte i en elitseriematch överhuvudtaget. Jag är inne i ett härligt stim för tillfället, jublar Skröder.

Även kedjepolaren Morrison var brännhet.

Efter att ha gett Modo ledningen i den första perioden svarade han för ytterligare två fullträffar.

– Vi hittar varandra bättre och bättre. Jag har aldrig spelat i en kedja som fungerar så pass bra, säger Skröder, som svarat för 21 mål och 12 assist den här säsongen.

Tränaren kritisk

Hemmatränaren Gunnar Persson möblerade om i femmorna inför den sista perioden.

Men det hjälpte ärligt talat inte ett dugg.

I stället ökade gästerna på till 1–6 genom Per Svartvadet och hade inga som helst problem att kontrollera matchen. Därmed har Linköping fått duktigt med stryk i två omgångar på raken: först 3–8 mot jumbon Malmö i tisdags och så nu 1–6 mot Modo inför en buande hemmapublik.

Att släppa in två mål i box play under samma match är inte precis något att skryta med – och spelarna var bedrövligt ineffektiva. Trots att Linköping vann skotten i första perioden med 16–5, lyckades man bara överlista duktige Karol Krizan en enda gång.

– 14 insläppta mål på två matcher är givetvis inte acceptabelt, inte heller att tappa in två mål i box play, säger en kritisk Jan Karlsson, assisterande tränare i LHC.

Läs mer om kvällens elitseriehockey:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM