"Jag kommer köra för fullt"

HOCKEY

Forsberg redo i sin nya kaptensroll: Blir ett nytt slags ansvar

PHILADELPHIA

I natt inleder Peter Forsberg sin första NHL-säsong.

Som lagkapten alltså.

- Det känns faktiskt väldigt speciellt, säger han efter den sista träningen innan premiären.

Foto: VIKTIG KUGGE När Keith Primeau la skridskorna på hyllan utsågs Peter Forsberg till hans efterträdare som lagkapten i Philadelphia Flyers. Här lyssnar Foppa intensivt till instruktionerna från coach Ken Hitchcock.

Han har ett vagt minne av att han någon enstaka gång bar ett C på tröjan i Colorado när kaptenen Sakic var skadad.

Men om man bortser från den parentesen är det debut i ledarrollen för "Foppa" när Philadelphia Flyers i natt inleder NHL-säsongen borta mot Pittsburgh Penguins.

- Det är en stor ära och innebär ett nytt slags ansvar, säger superstjärnan när Sportbladet möter honom i Flyers träninsgarena i Philadelphia-förorten Voorhees ett dygn innan avresan till västra Pennsylvania.

Uppspelt

- Jag tror inte jag kommer att tänka på det när jag väl är på isen, men rent allmänt måste jag säga att det känns väldigt speciellt att jag ska vara kapten.

Nummer 21 förefaller överhuvudtaget uppspelt inför serieupptakten. Man skulle ju kunna tro att han efter elva år på den nordamerikanska kontinenten vant sig och blivit blaserad.

Men icke.

- Nej, det känns fortfarande spännande att köra igång på allvar igen, säger han och ler.

- Framförallt för att man nu, när vi kör igång på riktigt, får veta om man tränat bra under sommaren. Starten blir ett kvitto som man alltid är spänd på.

Har du det då?

- Tja, jag tror det. Den sista månaden har det känts bra. Tidigare i sommar gick jag ju i gips och då är det svårt att träna bra. Men från den stund jag kunnat anstränga foten tycker jag att jag legat i bra. Och som sagt, jag får ju det där kvittot nu då.

Gips, ja.

Trött på fotfrågor

Det satt som bekant på den högerfot kirurgerna möblerade om efter fjolårssäsongen och även om de inte är fullt lika iögonfallande man skulle kunna föreställa sig syns ärren fortfarande tydligt när han plockar av sig skridskon.

- Men det är bra nu, försäkrar Peter, uppenbart trött på frågor om den förbannade foten.

- Jag känner mig helt återställd och kommer att kunna köra för fullt.

Friska - äntligen

Det gör han sig förhoppningar om att även lagkamraterna ska kunna göra - den här gången.

- Det är den stora skillnaden i det här omklädningsrummet jämfört med i fjol, säger han och nickar mot bänken mittemot.

- Alla är här och alla är friska. Så var det nästan aldrig förra året. Får det fortsätta likadant tror att vi kan bli riktigt giftiga den här säsongen.

Lagkaptenen har talat.

FOPPA - ÅR FÖR ÅR I NHL

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL