Luleå: ”Han blir darrig”

Publicerad:
Uppdaterad:

Sågar Succémålvakten Stana: ”Han är ingen Norrena...”

Slovakna, Stana. Malmö skickade iväg målvakten Rastislav Stana till Linköping. Där var slovaken mycket värdefull när Linköping avslutade serien på ett lysande sätt. Men Luleå sågar motståndarmålvakten. ”När det går emot Stana blir han darrig”, säger Luleåtränaren Jens Hellgren.
Foto: DANIEL ERIKSSON
Slovakna, Stana. Malmö skickade iväg målvakten Rastislav Stana till Linköping. Där var slovaken mycket värdefull när Linköping avslutade serien på ett lysande sätt. Men Luleå sågar motståndarmålvakten. ”När det går emot Stana blir han darrig”, säger Luleåtränaren Jens Hellgren.

Rastislav Stana har gjort succé sedan han kom till Linköping.

När Sportbladet frågar Luleås tränare Jens Hellgren om Linköpings svaghet kommer svaret blixtsnabbt:

– Deras målvakt. När det går emot Stana blir han darrig, säger han.

Malmö var inte nöjd med Rastislav Stana och skickade honom till Linköping. Där har slovaken spelat elva grundseriematcher – och gjort succé.

Linköpings tränare Janne Karlsson förklarar klubbens nyfunna form så här:

– Stana har betytt otroligt mycket för vårt försvarsspel och han är en av anledningarna till att vi är i slutspel. Jag känner mig väldigt trygg med honom.

Förlorade i fjol

Luleå Hockey – eller rättare sagt andretränaren Jens Hellgren – är inte överens med Janne Karlsson om Rastislav Stanas storhet.

– Han har spelat bra på slutet, det har han, men när det väl börjar trilla in puckar bakom honom blir det problem. Det har vi sett prov på tidigare, säger Jens Hellgren.

– Han är ingen Norrena, tillägger han.

Kvartsfinalen mellan Linköping och Luleå väntas bli tuff och många varnar för norrbottningarna i slutspelet.

– Ingen ville ha oss när topplagen valde motstånd och det tyder på respekt. Jag är jäkligt stolt att andra lag är rädda för oss, säger Jens Hellgren.

Förra säsongen åkte Luleå ut i kvarten mot Linköping med 2–4 i matcher och frågan är om samma sak ska hända igen?

– Jag tror att vi är ett mycket bättre hockeylag den här gången, eller rättare sagt: jag vill tro det, säger Jens Hellgren.

Och fortsätter:

– Vi har haft problem med försvarsspelet hela vintern, men på slutet har det sett bättre ut och jag tror att vi kan bli ännu lite vassare bakåt. Det känns som om vi har ett riktigt sparkapital där och det är jäkligt skönt att veta när man går in i ett långt och hårt slutspel.

Framåt har det sett bättre ut och kedjan med Mikael Renberg, Lubos Bartecko och Tomas Surovy är hetast i hela slutspelet.

Sevärd kvartsfinal

– Vi har varit bländande framåt och det ska vi försöka fortsätta med även i slutspelet. Men vi ska välja våra lägen när vi kliver fram i banan, säger Jens Hellgren.

Luleå-tränaren tror att det kommer att bli en sevärd kvartsfinalserie.

– Det är två spelande lag som gillar att spela offensiv ishockey, säger han.

Vad tror du om utgången, då?

– Jag kan väl säga så här: vi är jäkligt revanschsugna efter förlusten förra säsongen. Vi vill gå vidare från kvarten och chansen finns definitivt.

Jens Hellgren tillägger avslutningsvis:

– Linköping har nog kanske fått svarte petter.

Patrik Thornéus

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN