SHL Svenska hockeyligan

NHL-hysterin runt backtalangen

avHans Abrahamsson

GÄVLE. NHL-scouter har invaderat Gavlerinken under hela säsongen.

Till stor del på grund av en spelare: 

– Kul att scouterna är intresserade. Det kunde ha varit tvärtom: att ingen brydde sig, man får tänka lite så, säger 17-årige backtalangen Victor Söderström.

Enligt Brynäs biljettansvarige, Johan Larsson, har 15–20 NHL-scouter varit på plats i Gavlerinken vid varje match. Den senaste månaden har antalet stigit upp mot 25 stycken per match.

Vi som har varit på plats på pressläktaren, där även scouterna håller till, kan konstatera att Johan Larsson definitivt inte överdriver.  

Rasmus Dahlin var förra årets mest hajpade spelare och NHL-scouterna flockades på läktaren så fort Frölundabacken var på isen. 

Foto: Hans Abrahamsson
NHL-scouter på plats i Gavlerinken.

I efterhand har Dahlin beskrivit förra säsongen som väldigt påfrestande. 

– Den tiden, året innan draften, är den värsta tiden du kan gå igenom. Det är mycket som händer, många som vill prata med en. Det är inte att bara komma till hallen och tro att du ska spela hockey, säger Dahlin i en intervju med GP och fortsätter:

– Ibland kom jag ut på isen och tänkte bara på allt runtomkring. På scouter och allt vad det var. Men jag försökte. Det gick hyfsat. Men det var några matcher då jag var helt borta, för jag visste att det var nån scout där. Jag var nervös. Så de killar som går igenom det där året nu … jag har respekt för de grabbarna.

Träffat runt 15 NHL-klubbar

Victor Söderström skruvar lite på sig år Dahlin-jämförelsen där han står i Gavlerinkens korridor efter ännu en match där han hårdbevakats av runt 25 NHL-scouter. Trots att han bara är 17 år börjar han bli van med det stora intresset.

– Jag får absolut inte lika mycket uppmärksamhet som Dahlin, han var ju draftetta och allt det där. Det är kul att scouterna är intresserade, det kunde ha varit tvärtom att ingen brydde sig, man får tänka lite så. Jag försöker koppla bort så mycket som möjligt, förutom när jag träffar och pratar med dem. Bara tänka på vad jag kan göra bättre till nästa match och göra mitt bästa med Brynäs, säger Victor Söderström.

Det handlar inte bara om att ha en massa scoutögon som följer varje lite detalj på isen. Söderström har också lagt en hel del tid på att träffa klubbarna och även svara på olika personlighetstester:

– Så här långt har jag träffat runt 15 NHL-klubbar och sedan skickar de såna där psykologitester via mejl eller papper, berättar Söderström.

Det är långa frågeformulär där Söderström måste svara på en mängd frågor om allt mellan himmel och jord.

Du känner inte att det blir för mycket?

– Jag försöker som sagt koppla bort det när jag väl spelar. Det var kanske lite ovant i början, när de första lagen hörde av sig, nu är man mer van vid att de hör av sig.  

Även om hajpen inte är riktigt så stor som runt Dahlin är Victor Söderström definitivt den SHL-spelare som bevakats hårdast under säsongen. Många tror att han kan väljas topp-10 i sommar, och definitivt i den första draftrundan, då är också noggrannheten från NHL-klubbarna betydligt större.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Victor Söderström uppvaktas av NHL-klubbar.

Tackat nej till landslaget

En annan sak som bidragit till de stora intresset i samband med Brynäs matcher är det faktum att det varit enda chansen att se den unge, högerfattad backen. Söderström har under säsongen konsekvent tackat nej till alla turneringar med juniorlandslaget.

– För många scouter kan just Brynäs SHL-matcher vara enda chansen att se Victor, säger erfarne scouten Inge Hammarström och fortsätter. 

– Visst, tanken är att han ska spela U18-VM senare i vår, men han kan ju bli skadad och missa den turneringen också, därför blir det extra fokus på hans spel med Brynäs. 

ARTIKELN HANDLAR OM