Johnson nobbar NHL och miljoner

HOCKEY

Agenten: Jonas väljer tryggheten

GÖTEBORG

Tre Kronor- och elitseriestjärnan Jonas Johnson, 32, tackar nej till NHL.

Och till sju miljoner kronor för en säsong med St Louis.

– Jonas väljer den sociala tryggheten i Frölunda, säger hans agent Craig Oster.

Foto: THOMAS JOHANSSON
STRUNTAR I SJU MILJONER Jonas Johnson draftades överraskande av NHL-klubben St Louis i somras. Nu lutar det dock åt att 32-åringen stannar i Frölunda.

I Frölunda Hockey jublades det inofficiellt i går som om klubben vunnit det hett eftertraktade SM-guldet.

Klubbens störste stjärna stannar i elitserien.

– Jag vill inte ta ut all glädje än eftersom jag inte pratat med Jonas själv, säger Frölundas ordförande Mats Ahdrian. Jonas och hans familj är på semester på Cypern och han har lovat att ge oss besked på lördag.

– Men all information jag fått tyder på att han väljer att stanna hos oss.

Draftades i somras

Det var strax efter midsommarhelgen som St Louis överraskade genom att plocka ut 32-årige Johnson i NHL-draftens sjunde runda.

– Jättekul och spännande, tyckte landslagscentern då.

Nyligen fick han ett förslag på ett envägskontrakt, som garanterade honom samma lön vid spel i St Louis såväl som i någon av farmarligorna. Enligt vad Sportbladet erfar var ettårskontraktet värt cirka sju miljoner kronor.

Men efter att ha funderat rejält ska Johnson bestämt sig för att stanna i Göteborg och i Frölunda med vilka han skrev på ett fyraårskontrakt i våras.

”Har han fyllt 32?”

Jonas Johnson och hustrun Anna har tre barn och hus i Kullavik söder om Göteborg.

– Jonas har beslutat att välja den sociala tryggheten i Frölunda. Det är bara att acceptera och respektera, säger hans agent Craig Oster vid Newport Sports till Sportbladet.

– Jag tror att Jonas skulle ha kunnat lyckats i NHL, men det kommer vi aldrig att få veta. Det är bara att gratulera svensk hockey som för en gångs skull får behålla en klasspelare, säger Oster.

Steen är inte glad

Men det finns de som är mindre glada.

Som St Louis Europascout Anders Steen.

– Ibland undrar man om det är en 32-åring man har att göra med. Är det så att han ändrat sig är det väldigt synd, då kastade vi ju bort ett draftval på honom. Jonas sa att han ville till NHL, och då försökte vi hjälpa honom med det, säger Steen till GP.

Har spelat 70 landskamper

Tomas Ros, Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM