Wennerholm: Känns som ett av de största långskotten någonsin

HOCKEY

MANNHEIM. Foppa till AIK?

Glöm det.

Men grattis till ett bra PR-trick av AIK och Anders Gozzi.

I morgon kan de ju försöka ringa Sidney Crosby.

Det är ungefär samma chans att han spelar i AIK nästa år.

Det har varit lite märkliga övergångsrykten de senaste dagarna. Först Nicklas Lidström till Södertälje – och nu ”Foppa” till AIK.

Jag har träffat Nicklas Lidström flera gånger i vinter och han har sagt att han definitivt inte kommer spela någon hockey när han kommer hem. Och skulle han ångra sig – mot alla odds – så blir det spel i Västerås och ingen annanstans.

Foppa har med samma envishet hävdat att han inte kommer att spela i något annat lag i Sverige än Modo. Och om han spelar för en annan klubb i Sverige ska jag käka upp min dator. Med minneskort och allt.

Så väl tror jag att jag känner Foppa.

Dessutom är han

delägare i ett flygbolag som tar honom till Stockholm på en timme om han nu har ärenden i stan.

Fortsätter Foppa en säsong till i Sverige blir det i Modo. Och är han ute efter pengar har han ett stående miljondollarerbjudande från Vjatjeslav Fetisov och hans CSKA Moskva. Jag kan omöjligt se Foppa åka in i på isen i Fjällräven Arena i Örnsköldsvik i en AIK-tröja med nummer 21 på ryggen. Det är en omöjlig tanke.

Tidernas värsta långskott

Dessutom är chanserna ganska

stora att Peter Forsbergs karriär är över. Han har visserligen opererat foten en gång till och går omkring gipsad hemma i Ö-vik, men oddsen sjunker väl lite för varje ingrepp i den där krånglande högerfoten.

Men man ska aldrig

säga aldrig när det handlar om Foppa. Han ger aldrig upp.

Att sedan AIK försöker ringa Foppa är ju inte fel, även om det ligger på gränsen till effektsökeri. De kan inte få mer än nej tack, även om det känns som ett av de värsta långskotten i svensk hockeyhistoria.

Men Anders Gozzi har väl sinne för

effekter och kan kan faktiskt luta sig mot ett par sensationella AIK-värvningar tidigare i historien.

Som när en hel tjeckisk världsmästarkedja skrev på för AIK 1996. Jag var själv på den VM-turneringen i Wien samma år och det lät som en skröna när ryktet gick att

Martin Prochazka, Pavel Patera och Otakar Vejvoda skrivit på för AIK. Men säsongen efteråt hade de tre nublivna tjeckiska världsmästarna Hovet som hemmaplan.

Salming avslutade i AIK

Inför säsongen 1990-91 presenterade AIK en lika sensationell värvning. Det var en annan nummer 21 – Börje Salming – som valde att avsluta karriären med tre säsonger i AIK efter alla år i NHL.

Men att landa Peter Forsberg är en helt annan sak. Han har aldrig spelat för någon annan klubb än Modo sedan barnsben

hemma i Sverige.

Så kommer det att förbli.

AIK är förmodligen lite desperata så här inför comebacken i elitserien. De var ju sist ut på banan i värvarcirkusen och kunde locka med elitseriespel vid en tidpunkt på året då nästan

alla lediga spelare gjort klart med nya klubbar.

Den som samtidigt analyserar AIK:s laguppställning som den ser ut just nu, inser snabbt att det är ett lag som kommer att få slåss för att överleva under combacksäsongen.

AIK:s chans ligger väl i den väg de redan valt. Stenhård träning och ett ungt hungrigt lag.

Det tror jag är det enda som kan rädda AIK kvar i elitserien nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM