Svenskarna bakom krislagets seger

Avgjorde när Chicago Blackhawks besegrade Nashville

avPer Bjurman

NEW YORK. Han kanske är lite doldis hemma i Sverige, men i Chicago har Erik Gustafsson gjort sig känd som de stora målens man.

Han slog till och stänkte in det avgörande i natt igen, i en match mot Nashville som tyvärr också slutade med att Marcus Krüger lämnade isen blödande efter att ha träffats av en armbåge rakt i ansiktet.

– Jo, några mål jag gjort har väl haft viss betydelse. Det är såklart kul, säger Erik till Sportbladet efter 2-1-segern

Matchen i United Center i Chicago stod 1-1 när Erik Gustafsson i ett powerplay i slutet av andra perioden fick pucken på blålinjen.

– Jag spelade till Patrick Kane, som höll i den ett tag utefter sargen innan han passade tillbaka till mig på blålinjen, berättar den 26-årige backen på telefon från hemstaden.

– Jag tog något skär inåt mitten, såg att det fanns en lucka och drog iväg ett skott. Jag tror pucken gick in via en Nashville-back så det var väl lite tur, men det händer bra saker när man skjuter.

”Ett väldigt snyggt”

Målet var Eriks sjunde för säsongen – och det blev avgörande, för resultatet 2-1 stod sig genom hela tredje perioden. Och det är lite karaktäristiskt. Den förre Djurgården- och Frölunda-stjärnans NHL-baljor är ofta betydelsefulla.

– Några jag gjort har väl i och för sig varit i slutet när vi legat under med två-tre mål, men andra…jo, de har väl haft viss betydelse. Det är såklart kul konstaterar han.

Även det andra hemmamålet i matchen i natt gjordes av en svensk back. Gustav Forsling. Efter en regelrätt soloräd i en lång båge genom Predators-zonen stänkte han in pucken från vänstra tekningscirkeln.

– Det var ett väldigt snyggt mål. Och Gustav har gjort det riktigt bra sedan han kom upp från AHL, berömmer landsmannen Gustafsson.

Drabbad av hjärnskakning

För lagets tredje svensk – Marcus Krüger – var kvällen mindre rolig.

I andra perioden träffades han, av allt att döma av en olyckshändelse, i ansiktet av Ryan Hartmans vänstra armbåge och lämnade isen blödande – för att sedan inte återvända mer.

– Jag har han inte pratat med honom men tror han fick så några stygn. Förhoppningsvis är det dock ingen större fara med honom, säger Erik Gustafsson.

Men lite senare meddelar klubben att Krüger drabbats av hjärnskakning.

Foto: David Banks / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Gustav Forsling jublar efter sitt mål
ARTIKELN HANDLAR OM