Rögle BK

André Deveaux talar ut efter överfallet

Av: 

Erik Karlsson

Jessica Roos

HOCKEY

"Jag tänker inte be om ursäkt"

Toronto/Stockholm. 41 dagar efter att filmen på André Deveaux brutala attack på Per Helmersson blev känd ger nu kanadensaren sin version för första gången.

Försvaret: han kände sig hotad och ville försvara sig.

– Jag tänker inte be om ursäkt för att jag försöker skydda mig själv när ingen annan kunde göra det, säger han.

Här är hela försvarstalet – ord för ord

André Deveaux fick svensk hockeyhistorias hårdaste straff, elva månaders avstängning, för yxhugget på Per Helmersson under uppvärmningen inför kvalmatchen mellan Rögle och Västerås.

Förutom straffet så fick Deveaux sparken från klubben samtidigt som han anhölls i sin frånvaro misstänkt för misshandel.

Deveaux framförde sin åsikt om händelsen när ärendet låg framme på disciplinnämndens bord men har i övrigt inte uttalat sig alls sedan händelsen.

Förrän i dag.

Vid en presskonferens i Toronto idag gav han vad han menar är förklaringen till attacken.

”Tänker inte be om ursäkt”

Anledningen till smällen, menar han, går att hitta i en händelse i matchen innan där just Per Helmersson tacklade in Deveaux hårt i sargen. En smäll som ska ha tagit illa på kanadensaren och förändrat honom.

– Jag förlorade medvetandet på isen och jag har inte varit mig själv sedan dess, säger han och får medhåll av flickvännen Anya Nordström som också satt med under presskonferensen.

På pressträffen visade han också upp en video på händelsen.

Han menar att han gick till attack för att skydda sig själv, bland annat efter att ha fått hot om nya tacklingar på uppvärmningen innan attacken.

– Jag är inte stolt över det jag har gjort och jag förstår att det får konsekvenser. Men jag tänker inte be om ursäkt för att jag försökte skydda mig. Jag hade ingen avsikt att skada Helmersson.

”Jag vill ha rättvisa”

– Jag ber inte om er sympati. Jag vill inte ha sympati, jag vill ha rättvisa.

Deveaux menar alltså, i motsats till Västerås matchläkare som undersökte honom efter smällen, att han spelade den sista matchen med hjärnskakning.

– Jag är ingen doktor, jag är en hockeyspelare. Det var playoff, säger han och berättar att han hade en wiplashskada, en skadad käke och sömnproblem efter tacklingen.

– Jag har inte mått tillräckligt bra för att kunna berätta vad som har hänt förrän idag.

Anklagelserna om hot inför mötet är dock inget som Per Helmersson känner igen.

– Jag tycker det är viktigt att fram att så inte är fallet, att någon i vårt lag ska ha hotat honom. Jag lade inte märke till honom under den där uppvärmningen. Jag var inte på honom en enda sekund, och alla medspelare jag har pratat med ifrågasätter också hans påstående. Ingen känner igen sig i det, säger Helmersson till Kvällsposten.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Här är hela försvarstalet – ord för ord

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Rögle BK

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rögle BK