”Dom som i praktiken inte har större betydelse”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

”Aldrig har sett något liknande”

1 av 2

André Deveaux stängs av i över tio månader.

Den tuffaste avstängningen på elitnivå i svensk ishockey.

Något annat var inte att vänta.

En hård dom – samtidigt en dom som i praktiken inte har någon större betydelse.

Hans Abrahamsson.
Hans Abrahamsson.

Dåvarande Modobacken Jan-Axel Alavaara har den hittills längsta avstängningen i svensk elitishockey då han 1998 stängdes av i åtta månader efter att ha kört omkull domaren Thomas Andersson.

Nu slipper Alavaara, som nu är assisterande tränare i Modo, den föga smickrande förstaplatsen.

Disciplinnämnden har efter en hel del turer fastställt straffet för Rögleforwarden André Deveaux efter det våldsamma yxhugget mot Västeråskaptenen Per Helmersson under uppvärmningen i en kvalmatch.

Kanadensaren stängs av tio och en halv månad, från den 30 mars 2015 till 15 februari 2016.

Nu har själva straffet ingen större praktisk betydelse eftersom Deveaux med största sannolikhet inte är aktuell för spel i Sverige kommande säsong. Och eftersom avstängningen är längre än en månad omvandlas ingenting av strafflängden till böter.

”Aldrig har sett något liknande”

Men jag vågar påstå att vi aldrig har sett något liknande på elitnivå i Sverige. Det är något av ett under att Deveaux inte slog av ett ben eller en fot på Helmersson.

Disciplinnämnden slår också sönder det mesta av Deveaux försvar.

Deveaux hävdar att han medvetet slog klubban mot Helmerssons skridskor och inte mot hans kropp för att inte orsaka en skada eller själv bli avstängd.

”Även om så skulle vara fallet förändrar det inte nämndens bedömning av händelsen. Det får helt oavsett anses vara tursamt att någon allvarlig skada inte uppstod”, skriver man.

Inte heller den tackling som Deveaux åkte på av just Helmersson tre dagar tidigare är någon ursäkt:

”En händelse som inträffade i matchen innan, flera dagar tidigare, utgör inte någon förmildrande omständighet vid nämndens bedömning”.

”Måste försvara sig”

En annan sak kommer också fram i domen.

Enligt Deveaux hade Rögle (oklart vem) sagt åt honom inför matchen att: ”would have to protect himself because the league would not”. Fritt översatt, att han måste försvara sig själv eftersom inte ligan kommer att göra det.

Straffet mot Deveaux ligger någonstans där jag förväntade mig.

■ ■ ■

Samtidigt tycker jag att Svenska ishockeyförbundet och domarbasen agerade alldeles för slapphänt när de inte anmälde Malmöbacken David Liffiton efter hans attack på uppvärmningen i Karlskoga några veckor tidigare.

Av de tv-bilder jag har sett av den händelsen är det inget snack om att Liffiton var drivande i det slagsmål som utbröt och det borde definitivt ha varit tillräckligt för att han skulle ha stängts av.

Jag säger inte att det hade förhindrat vansinnesattacken från Deveaux, men det hade definitivt varit läge att sätta ner foten. Saker som sker under en uppvärmning måste bestraffas ännu hårdare än om samma händelse sker på isen mitt under brinnande match.

Något också disciplinnämnden slår fast i sin motivering av domen mot Deveaux..

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!