Nylander målskytt direkt när Sverige vann

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Men Slovakien chockade med tre mål på 45 sekunder.

Juniorkronorna hade ledningen med 5–0 och var på väg mot en ny klar seger.

Då chockade Slovakien och gjorde tre mål på 45 sekunder.

Men Sverige höll undan och vann till slut med 6–3.

– Lär vi oss något av det som hände blir det en nyttig läxa framöver, säger förbundskapten Rikard Grönborg till Sportbladet.

Förberedelserna inför junior-VM fortsätter. Juniorkronorna vann mot Danmark i fredags med klara 5–0. Nu är laget på plats i Finland och i dag stod Slovakien för motståndet.

Lagen möttes för ett år sedan, då i en kamp om bronset. Då vann överraskande slovakerna, men i dag i finländska Tavestehus var det svenska laget ett par nummer större.

Åtminstone i 50 minuter.

Precis som mot Danmark dominerade Juniorkronorna stort under stora delar av matchen. När Joel Eriksson Ek gjorde 5–0, åtta minuter in i den tredje perioden var allt upplagt för en ny klar seger.

Tre mål på 45 sekunder

Men på 45 sekunder skapade Slovakien spänning i matchen. Tre raka mål och plötsligt stod det 5–3.

– Tror Slovakien hade två målchanser på hela matchen före det. Vi spelade väldigt stabilt defensivt och skapade en hel del framåt. Sedan kändes det som att allting bara gick in. De fick några chanser och då small det direkt. Det visar hur viktigt det är för oss att inte ge upp några procent som vi gjorde i de där två-tre bytena, säger Grönborg.

Efter de två första tog Rikard Grönborg timeout. Direkt efter den gjorde Slovakien sitt tredje mål.

– Det är en bra läxa om vi lär oss något av det. Men att släppa in mål är givetvis ingenting vi strävar efter. Börjar vi fuska lite med detaljerna så är det bra lag vi möter.

Men Juniorkronorna tog sig samman och höll undan.

Störst intresse var det runt den nykomponerade kedjan med bröderna Alexander och William Nylander med Färjestads Joel Eriksson Ek som tredjelänk.

William Nylander kom från Toronto i går, men valde själv att spela matchen mot Slovakien, trots lång resa och stor tidsomställning.

Mål och assist av William Nylander

Han gjorde också 4–0-målet. William Nylander spelade även fram när Fredrik Olofsson fastställde slutresultatet till 6–3.

– Det är en offensivt begåvad kedja men jag tycker även att de gör jobbet över hela banan och det var väldigt kul att se. Så fort de blir av med pucken sätter de press och vinner tillbaka den. Det lyckade de med flera gånger i den här matchen, säger Rikard Grönborg.

Modos Carl Grundström gjorde Sveriges första mål och Linköpingsbacken Gustav Forsling ökade på till 2–0, allt i den första perioden.

Axel Holmström gjorde sedan 3–0 i mittperioden.

För Juniorkronorna återstår nu en träningsmatch, på onsdag mot Kanada, innan JVM-premiären mot Schweiz på annandagen.

Kampen om en plats i truppen är stenhård för flera spelare.  En back och två forwards ska bort innan den slutgiltiga truppen anmäls på juldagen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM