Det kan bli botten ur för vår elitserie

HOCKEY

Mats Wennerholm: Men jag lutar åt att det inte blir någon NHL-säsong

Det finns en positiv sak med den här veckans hemliga möten mellan NHL och NHLPA.

För när de väl kliver ut ur förhandlingsrummet för sista gången kommer vi att få veta:

Ja eller nej.

Men startar NHL igen, kommer det kännas som botten går ur hockeyn här hemma.

Jag hade inte protesterat eller lidit särskilt mycket om parterna kommit överens någon gång i november, december eller till och med den 11 januari - då förra NHL-konflikten löstes 1995.

Då var NHL i gång tio dagar senare, den 21 januari, efter rekordkorta träningsläger.

Men då fanns inte fler än några dussin NHL-spelare i Europa.

I dag är de över 350, varav 70 finns i Sverige och spelar.

Man ska akta sig för att använda ett ord som katastrof i dessa dagar, men ska vi använda sportterminologi är det ett milt uttryck.

Fyra exempel:

Mora, Modo, Södertälje, Djurgården.

De skulle tömmas på sina största publikfavoriter. Bara namnskyltarna skulle sitta kvar i omklödningsrummen. Hela slutdramatiken skulle hamna i ett helt annat läge.

Sweden Hockey Games skulle tappa det mesta av sin dragningskraft och VM i Österrike skulle gå från att vara den bästa turneringen någonsin, till en av de sämsta.

Inget tyder på spel

Skulle NHL dra igång, skulle grundspelet vara ända till slutet av april. Inte ens spelarna från de utslagna NHL-lagen, skulle hinna över till VM i tid.

Men det är mardrömsscenariot.

Än har det inte kommit något som tyder på att en lösning är nära, mer än att parterna fortfarande träffas och är extremt hemlighetsfulla.

Jag lutar ändå fortfarande starkt åt att det inte blir någon NHL-säsong.

För än har egentligen ingenting hänt. NHL har inte backat från sitt stenhårda krav på ett lönetak, ett lönetak spelarfacket NHLPA sagt att de aldrig kommer att gå med på.

Så vem ska vika ner sig?

Vilken lösning ska kunna göra att båda parter ska kunna hävda att de inte tvingats backa från sin övertygelse?

Jag har svårt att se någon sådan.

Inga spelare i lagen

Edmonton Oilers ordförande Cal Nichols satte extra press på sin egen organisation, då han offentligt gick ut och sa att klubben skulle läggas ned om NHL backade från kravet på ett lönetak.

Och de NHL-spelare jag pratat med är lika benhårda på att NHL ljuger med sina minussiffror och att spelarna aldrig går med på att få fasta begränsningar av löneutrymmet.

Dessutom tickar klockan. Det är ingen liten apparat att starta en NHL-säsong.

Bostons ägare Harry Sinden har pekat på problemet med spelartrupperna. Själv har han tolv spelare på kontrakt i Boston just nu. Han måste skriva kontrakt med lika många till, för att överhuvudtaget få ihop ett lag.

Jag tvivlar på att NHL klarar av alla dessa kontraktsförhandlingar på bara en vecka. Dessutom finns som sagt 350 spelare i Europa som ska bryta upp och ta sig tillbaka, många med familjer. Alla europeiska spelare måste ha nya immigrationsvisa, under en tid då de amerikanska ambassadernas visumavdelningar är överbelastade.

Spelarna måste också få minst sju dagars träningsläger innan matcherna startar.

En helt nytt spelschema ska dessutom läggas för arenor, där många redan är inbokade för andra arrangemang 45 dagar framåt, den tidsfrist NHL gett arenaägarna.

Jag tror att även om man kommer överens, så blir nästa fråga om det är möjligt att spela ändå.

Det kan redan vara för sent.

Efter den här veckan kommer det definitivt att vara det och det var därför man bestämde att ha ett nytt möte idag, eller på fredag. När det är över tror jag att NHL:s Bill Daly meddelar att säsongen är inställd.

Allt annat vore ett mirakel.

Men sådana har ju hänt förr.

Det är därför jag inte blir kvitt min gnagande oro.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL