Kiruna får dispens för regnbågsdräkten

HOCKEY

Uppmanas att byta nästa säsong: ”Jag tycker att 80-procentsregeln är löjlig”

1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON
Backen Viktor Esseryd och Johan Köhler, ordförande Kiruna IF presenterar den nya lagtröjan i regnbågsfärger.

Kirunas regnbågsdräkter godkändes i dag av förbundet.

Men dispensen kommer med en uppmaning: återgå till röda tröjor nästa säsong.

– Regnbågsfärgerna är ändå här för att stanna, säger ordföranden Johan Köhler.

Kiruna IF slåss mot homofobi.

Division ett-laget har utbildat sina spelare och personalen i HBTQ-frågor, infört könsneutrala toaletter och antagit sloganen "acceptansen till allsvenskan". Som symbol för kampen har de tagit fram regnbågsfärgade matchställ som de tänkt spela med den här säsongen.

Problemet var att de inte uppfyllde förbundets krav på att en färg dominerade till minst 80 procent. Därför krävde de multikolorerade tröjorna dispens för att få användas.

Muntligt löfte

Den har Kiruna inte fått än, men i dag lämnade förbundet ett muntligt löfte om att ställen skulle få användas.

– Vi ser det som ett bra initiativ och ser inga problem med att den skulle förväxlas med motståndarnas tröjor. Därför är det motiverat att ge dispens, säger tävlingschefen Mikael Lundström och fortsätter:

– De kommer att få dispens för den här säsongen, men vi har sagt att de ska ha för avsikt att ta fram röd huvudfärg till nästa säsong.

Varför får de inte fortsätta längre än så?

– För att dispenser alltid är tidsbegränsade till ett år. Kiruna har också deklarerat att de vill få in ordinarie föreningsfärg.

På Kirunas ordförande Johan Köhler låter det en aning annorlunda. Han är nöjd över dispensen och säger att tröjorna ska användas för första gången på seriepremiären om en månad, men menar att det är förbundet som drivit på att Kiruna ska återgå till rött nästa vinter.

”Löjlig regel”

– Jag tycker att 80-procentsregeln är löjlig. Den kom till för svartvit tv, i dagens moderna värld kan vi skilja på lagen på bättre sätt. Vår tröja kan inte hopblandas med någon annan tröja, säger han.

Ordföranden säger att regnbågsfärgerna kommer finnas kvar på Kirunas tröjor i minst fem år. Om inte över hela tröjorna så åtminstone i detaljer, som på årets bortaställ (vitt med mångfärgade axlar).

– Det har blivit vår trademark, något som förknippas med oss, så självklart vill vi behållla det. Oavsett om förbundet inte ger dispens till nästa år kommer det finnas med i framtida tröjor. Regnbågsfärgerna är här för stanna, säger Köhler.