Lihagens makalösa facit – tredje raka avancemanget

HOCKEY

"Mycket glädje och stolthet"

KARLSKRONA/STOCKHOLM. Han gjorde det med Örebro för två år sedan och med Vita Hästen i fjol.

Nu har Niklas Lihagen gjort det också med Karlskrona – och fört upp tre lag på tre år i seriesystemet.

– Det är som att det är menat att hända på något sätt, säger han.

Drygt fem år har gått sedan den chockartade Luciadagen när Niklas Lihagen, 31, bara var sekunder från döden. Han föll ihop livlös på isen i matchen mellan Örebro och Bofors innan han räddades av domaren Wolmer Edqvist och Bofors-läkaren Peter Carlsson.

I augusti 2012 var han tillbaka i rinken igen.

– Det är klart att det som hände har påverkat mig som människa, men bara till det bättre. Det har stärkt mig väldigt mycket. Man ser vissa saker på andra sätt, prioriterar lite annorlunda i livet, säger Niklas Lihagen.

Tänker du ofta tillbaka på händelsen?

– Det dyker upp då och då och man blir påmind av andra. Men i dag känns det som att det var så länge sedan att det knappt har hänt.

"Var en besvikelse"

Niklas Lihagens comebacksäsong slutade med att Örebro tog klivet upp från allsvenskan till SHL. Sedan fick han inte vara kvar i föreningen.

– Det var en besvikelse, samtidigt kände jag mycket glädje och stolthet över resan jag gjort i Örebro. Jag fick vara med på hela resan från division ett till SHL. Dessutom med min moderklubb.

Lihagen gick till Vita Hästen och tog dem från ettan till allsvenskan. Han drog sedan till Karlskrona – och var inför kvällens match mot Västerås bara 60 minuter från SHL.

– Det är alltid svårt att jämföra olika situationer, nu är det bäst av fem medan jag tidigare spelat kvalserier. Men det är alltid mycket nerver. Det gäller att hålla känslorna i styr.

"Menat att hända"

Karlskrona hamnade i underläge, men med två mål i tredje perioden vände Karlskrona – och det var klappat och klart.

Niklas Lihagens tredje avancemang på tre år.

– Det är helt fantastiskt, det är en dröm. Man fattar inte ens att det är klart, att vi har lyckats med en sjuk grej. Det är en dröm, det är bara att njuta.

Det var inte många år sedan du föll ihop på isen. Och nu har du tre seriesegrar på tre år.

– Jag har varit med om tre helt fantastiska saker. Det är som att det var menat att hända på något sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM