Ödesmöte – redan dagen efter succén

Av: Tomas Ros, Jonathan Berntsson

Publicerad:

Arenafrågan diskuteras direkt: "Vi kommer lösa det"

KARLSKRONA/STOCKHOLM. Karlskrona kvalade sig upp i SHL – men uppfyller inte arenakraven.

Redan i dag avgörs klubbens öde när kommunen kallar till blixtmöte med förbundet och SHL-pampen Jörgen Lindgren.

– Vi ska absolut spela här, vi kommer att lösa det, säger Rolf Lindberg, klubbchef i KHK.

Ja, då är Buster-storyn komplett.

Uppstickarlaget Karlskrona är klart för SHL 2015-2016 och med det kommer en mängd frågeställningar.

Som om klubben uppfyller villkoren för att spela i högsta serien.

Klubben har en ansträngd ekonomi.

Hårt jobb väntar

Men den största utmaningen blir att få en hemmaborg som SHL-pamparna, och Ishockeyförbundet, godkänner. Arena Karlskrona tar i dag 3464 åskådare och den är för liten för att bedriva SHL-verksamhet i.

Enligt de nya normerna måste en klubb i SHL ha en arena som klarar 3500 sittplatser och med en total kapacitet på 5000.

– Ja, vi känner till det här. Och eftersom arenan i Karlskrona är en kommunal fastighet finns ingen möjlighet att ha en ombyggd arena klar till premiären av SHL. Vi måste ha kommunal projektering och upphandling och det tar sin tid, säger kommunalrådet i Karlskrona, Patrik Hansson (S).

Möte med SHL

För att bringa klarhet i SHLs regler, som ska bestämmas av Licensnämnden, har kommunalrådet bjudit ned SHLs vd Jörgen Lindgren och Ishockeyförbundet till ett möte.

Datumet för ödesmötet är bestämt sedan långt tillbaka, men Patrik Hansson vill inte avslöja när det ska hållas.

I segeryran efter det säkrade avancemanget avslöjar dock KHK:s klubbchef Rolf Lindberg för Sportbladet att det är dags redan idag, onsdag.

Och Lindberg är säker: laget kommer få spela sina hemmamatcher i Arena Karlskrona.

– Det ska vi diskutera i morgon (läs: i dag) och jag är inte bekymrad för den diskussionen. Vi ska absolut spela här.

Trots att ni inte uppfyller arenakraven just nu?

– Vi kommer att lösa det.

"Många vill dela på pengarna"

Att Karlskrona nu tagit klivet upp i SHL innebär att det ramlar in en massa pengar till klubben, omkring 20-30 miljoner kronor.

Välförtjänta slantar.

– Det är säkert många som vill vara med och dela på de pengarna. Vi vet vad en spelartrupp kostar i SHL och vi kommer att ha andra kostnader. Vi måste hushålla med pengarna på samma noggranna sätt som vi gjort nu, säger Rolf Lindberg.

Vad gäller arenan har Karlskrona kommun och Karlskrona HK tillsammans tittat på olika alternativ för att få den godkänd.

Lyfta taket?

Nytt etage?

Bygga ut?

Alternativen är många.

– Vi vill göra en helhetslösning med arenan. Det gäller även omklädningsrum och annat som gör att arenan blir SHL-vänlig. Men största utmaningen blir att utöka antalet sittplatser till 3500, säger kommunalrådet.

Och han är helt inställd på att fortsätta stödja hockeyklubben.

– De flesta i kommunen stödjer klubben och gillar att kommunen ställer upp för hockeyn. Sedan finns det säkert någon som har en annan åsikt. Men vi känner att vi har mandat att göra det här, säger Hansson.

1 av 2

Wennerholm rankar: 10 största skrällarna

Idag ser min lista ut så här.

I morgon kväll kan Karlskrona ha tagit en given plats på den här listan om de vinner hemma mot Västerås och blir klara för SHL nästa säsong. En historisk kväll i så fall och första laget från Blekinge som spelar i SHL/Elitserien. Men hockeyhistorien har varit full av skrälla genom åren. Här är mina tio favoriter.

1. Vilda Väsby till elitserien 1987

Den här sannsagan kommer aldrig att slås, då kvarterslaget utanför Stockholm kämpade sig ända till högsta serien. Jag följde hela dramat och varje match och här talar vi ren magi. Allt gick Väsbys väg och den kantades av tappade hörntänder. Det var dramatik i varje match och resultaten gick Väsbys väg hela resan till högsta serien. Och även om tiden där blev rekordkort, så är det är vägen som är mödan värd, som Karin Boye diktade en gång.

2. HV71 SM-guld 1995

Djurgården vann serien, medan  HV klamrade sig upp på den åttonde och sista slutspelsmatchen i slutomgångarna. HV71 var långt ifrån det varumärke de är idag på den tiden. En relativt okänd uppstickare. Men vilken uppstickare. De krossade seriesegrarna Djurgården i kvarten med 3-0 i matcher och sedan gick de inte att stoppa.  När Johan Lindbom satte segerpucken mot Brynäs i finalen exploderade hela Jönköping. Och Huskvarna.

3. Färjestad till allsvenskan 1993-94

Det här var en chock i Karlstad. Färjestad var redan samma dynasti då som de varit under 2000-talet.  Men i dåtidens seriesystem åkte de två sista lagen i elitserien ut efter 22 omgångar och fick spela i allsvenskan efter jul. Det är enda gången värmlänningarna varit ur högsta serien, men det blev en kort visit. Färjestad tog sig tillbaka i överlägsen stil och Håkan Loob bar laget på sina axlar.

4. Brynäs SM-guld 1999

Det var inför den här finalserien Lasse Anrell myntade de klassiska orden "Slaktmask på".  Modo hade vunnit serien med 22 poäng och varit helt överlägsna. Brynäs kom femma. Modo hade Henrik och Daniel Sedin och en hel hög blivande NHL-proffs. Det kunde bara gå på ett sätt - på förhand. Men som vanligt har verkligheten en förmåga att överträffa dikten. Match fyra blev avgörande, då Modo kunde spelat hem SM-guldet. De ledde med 4-1 och 5-4 med bara drygt tre minuter kvar. Men Brynäs (läs Tom Bissett) vände och vann.

5. Örebro till SHL 2013

Ingen räknade med Örebro som blivit sexa i HockeyAllsvenskan.  De fick spela i dåvarande PlayOff-serien och gick till Kvalserien mest för att Oskarshamn skrällvann borta mot Karlskoga i sista omgången. Men sedan var Örebro ett av de mest överlägsna lag som någonsin spelar i Kvalserien. De krossade allt och alla och var klara för SHL redan efter sju omgångar av tio. Och på den vägen är det.

6. AIK–HV71 i kvartsfinalen 2011

HV71 hade vunnit serien och nykomlingen AIK hade tagit sig till slutspel i absolut sista omgången.  På papperet var HV71 redan klara vinnare. Men AIK stred som ett lag och Viktor Fasth spikade igen i målet. Det blev 4-0 i matcher och totalt 14-4 i mål till AIK. HV71:s mest svidande förlust någonsin.

7. Mora går upp 2004

Skellefteå skulle bara slå i sista spiken i Kvalserien borta mot redan avsågade Leksand. Då drabbades laget av en total kollaps. Det var gummiarmar och gummiben och ingen leksing var intresserad av att spela upp lokalkinkurrenten Mora. Men de kunde inte undvika att vinna med 3-2, samtidigt som Mora slog Hammarby med 6-3 på Hovet. Och själv fick jag sätta mig i bilen och åka till en galen segerfest i Mora.

8. Djurgården ut 2012

Djurgården hade varit i SM-final 2010 och i slutspel 2011. Men 2012 blev det en chock för hela föreningen då Djurgården åkte ur dåvarande elitserien. De flesta trodde att Kvalserien skulle bli en enkel resa för mästarlaget som blivit näst sist i serien. Men redan efter åtta omgångar var Djurgården borta efter 0-2 mot Leksand borta.

9. Färjestad–Djurgården ­12–9 1977/78

Det här går väl inte under rubriken skräll riktigt, men jag måste ha med den mest målrika matchen i SH-historien. En påminnelse om hur det var förr, då målvakterna mindre och strikt försvarsspel en gren för nördar. Nej, 21 mål i en och samma match lär vi aldrig få se igen. Det är ett mål lite knappt var tredje minut ungefär. Idag får vi vara glada om det blir några mål på tre perioder.

10. Södertäljes fall 2014–15

Ja, säsongens stora knall är ännu så länge Södertälje som storsatsade för att ta sig tillbaka till SHL. De värvade tränaren Janne Karlsson från Karlskrona och massor av meriterade spelare och tippades som ett topplag.  Resultatet: platt fall. Södertälje kom tvärsist i HockeyAllsvenskan och tvingas nu kvala sig kvar till en osäker framtid. Hur kunde det gå så fel?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN