”Märker någon ens om jag åker hem?”

HOCKEY

Scott Gomez om vägen från superstjärna till utfryst

Foto: Scott Gomez.

Han blev en av NHL:s mest välavlönade spelare när kontraktet med New York Rangers tecknades 2007.

Men sedan gick ingenting som Scott Gomez hade tänkt sig i karriären.

Nu skriver 35-åringen öppenhjärtigt om sitt ras från superstjärna – till utfryst föredetting.

INKOMSTLISTOR: Så mycket tjänar NHL-stjärnorna

Scott Gomez slog igenom med dunder och brak i NHL vid millennieskiftet.

Under sin första säsong i världens bästa liga snittade han närmare en poäng per match för New Jersey Devils, vann Stanley Cup och utsågs till seriens bästa nykomling.

Därefter följde ytterligare sex framgångsrika säsonger i klubben – innan möjligheten dök upp att skriva sitt livs kontrakt.

Den Alaskafödde stjärncentern blev så kallad ”free agent” sommaren 2007 och hade flera fina anbud att ta ställning till.

”Totalt fyra klubbar kom med kontraktsförslag. Det allra bästa var från New York Rangers, och jag bestämde mig för att jag inte kunde avstå möjligheten att spela i New York och i Madison Square Garden”, skriver Gomez i en uppmärksammad mini-självbiografi i The Players' Tribune.

”Låter som förräderi”

”För en hockeysupporter låter det som ett förräderi, att efter så många år i New Jersey skriva på för Rangers. Men sanningen är att många av mina lagkamrater i Devils sympatiserade med mig. De förstod så gott som någon att det här är business.”

Sjuårskontraktet med Rangers var värt hisnande 51,5 miljoner dollar, motsvarande omkring 440 miljoner kronor i dagens växelkurs.

Men som en av NHL:s bäst betalda spelare – i självaste New York dessutom – vilade en betydligt tyngre ansvarsbörda på Scott Gomez axlar; förväntningar lika skyhöga som Manhattans skrapor.

Något som centern inte riktigt mäktade med att hantera.

Gomez gjorde visserligen inte bort sig i Rangers-tröjan, men blev efter bara två säsonger bortbytt till Montreal Canadiens – där utförsbacken snabbt skulle bli brantare och brantare.

Under en dryg ettårsperiod mellan 2011 och 2012 gjorde amerikanen inte ett enda mål, blev fansens stora hackkyckling och fick en välbesökt, mindre smickrande hemsida döpt efter sig (didgomezscore.com, numera borttagen).

Det slutade så illa att han inte ens fick spela sista halvåret i Montreal – och blev utköpt från monsterkontraktet.

”Canadiens-ledningen ville ställa mig utanför laget den förkortade lockout-säsongen (2013) och sedan köpa ut mig på sommaren. De ville inte riskera att jag skulle skada mig så att den kommande utköpsprocessen komplicerades”, skriver Gomez.

”Nu var jag den killen”

”Jag sa ingenting under det mötet, för det fanns ingenting för mig att säga. Det var business. Men samtidigt tänkte jag på alla tillfällen tidigare under karriären när jag hade sett en kille bli ratad eller utköpt. Jag trodde aldrig att jag skulle bli den killen själv – men där satt jag.”

Gomez skrev efter den närmast förnedrande behandlingen på för såväl San Jose Sharks som Florida Panthers, men utan framgång. Från en självbild som ledande, firad stjärnspelare fick han nu finna sig i en roll i tredje- eller fjärdekedjan – om inte på läktarplats till och med.

”Från mitt hem i Boca Raton till Floridas hemmaarena tog det ungefär 35 minuter att köra, vilket gav mig lite för mycket tid att tänka på hur djupt jag hade sjunkit i min professionella karriär, dag efter dag. Delar av mig undrade vad som skulle hända om jag vände hem och inte dök upp en dag, om någon ens skulle notera att jag var borta? Jag var som George Costanza i Seinfeld...”

Men då, när Gomez var som allra mest utstött och hånad i NHL-kretsar, kom också vändningen.

”Jag behövde inspiration och jag fick det av (komikern) Howard Stern, av alla. Jag har alltid varit ett stort fan av hans radioshow. Jag lyssnande på honom medan jag pendlade och under mina allra jobbigaste stunder. Jag kommer ihåg att han sa: ’De ville att jag skulle sluta på radion, alla sa att jag var slut. Då tänkte jag – fan heller, jag kommer att skratta sist.' Och ärligt talat kände jag då – wow! Han har ju rätt. Det gav mig en push under en period då jag verkligen behövde det.”

Gjort succécomeback

Scott Gomez fick inget NHL-kontrakt under free agent-perioden i somras, men vägrade ge upp. Till slut dök chansen upp – i New Jersey Devils.

General managern Lou Lamoriello hörde av sig under hösten och tog tillbaka sin gamla stjärna igen.

Resultatet? Nu 35-årige Gomez har gjort en imponerande comebacksäsong, får förtroende i toppkedjan och står så här långt noterad för starka 30 poäng på 49 matcher.

”När jag ser tillbaka på mina erfarenheter är det svårt att hitta någonting jag vill ändra egentligen. Jag har mött mängder av fantastiska människor i alla möjliga städer tack vare ishockeyn. Och jag kan stolt säga att jag har upplevt precis varenda känsla den här sporten kan erbjuda. Jag har varit på bergets topp och, jag lovar, jag har varit vid botten av skräphögarna också”, skriver han.

”På något sätt är jag ändå glad över att jag nu kan förmedla mina lärdomar till nya, unga hockeystjärnor som försöker att ta sig fram i NHL-karriären i dag.”

Läs hela Scott Gomez text i The Players' Tribune här!

INKOMSTLISTOR: Så mycket tjänar NHL-stjärnorna

ARTIKELN HANDLAR OM