Skrällen: Chris Abbott med ikväll

Göteborg/Stockholm. Här är bomben inför kvällens sjunde avgörande kvartsfinal.

Riksidrottsnämnden har upphävt Chris Abbotts avstängning och lagkaptenen spelar redan i kväll.

– Vi har hela tiden tyckt att det var en orättvis och felaktig dom, säger Lars "Osten” Bergström.

Det har varit en av matchseriens stora snackisar. Chris Abbott satte en knätackling på Frölundas Andreas Johnson som skadade Frölundaforwarden så illa att han blir borta i ytterligare några veckor.

Abbott var irriterad redan över att det blev matchstraff och när kanadensaren sedan fick 3+2 matcher av Disciplinnämnden rasade Luleå.

– Ruggigt, det är åt helvete. Jag har mina egna tankar om disciplinnämnden. I grunden och botten är det oproffsig rapportering. Kompetensmässigt i DN ställer jag mig frågande, det känns väldigt godtyckligt hur saker och ting avgörs, sa Lars "Osten” Bergström.

Spelar med Harju och Petrell

Men Bergström nöjde sig inte med att kritisera nämnden. I hemlighet överklagade han hela beslutet till Riksidrottsnämnden (RIN) som inför kvällens sjunde och helt avgörande match upphävde avstängningen i väntan på att RIN ska fatta ett beslut.

– Ärendet kom till Riksidrottsnämnden sent igår och vår ambition är att hantera ärendet på snabbast möjliga sätt. Vi hade ett telefonmöte nu på eftermiddagen och tog då del av utredningen och en filmsekvens. Då kom vi fram till att vi inte hade möjlighet att slutligt avgöra ärendet i avvaktan på slutligt beslut i den här sena stunden så bestämde vi oss för att inhibera beslutet, säger RIN:s ordförande Krister Malmsten.

Frölunda: "Kan inte påverka"

Lars "Osten" Bergström är givetvis nöjd att ha kaptenen i truppen igen:

– Vi har hela tiden tyckt att det var en orättvis och felaktig dom. Vi har tagit fram alla faktaunderlag som finns och gjort ett noggrant arbete. Nu har de gjort en prövning och det är de vi förhåller oss till. Det är bra för oss att han får spela, självklart, säger Osten.

Frölundas sportchef Christian Lechtaler:

– Vi kan inte påverka det dom skett. Det är en match vi ska vinna. Det här kommer inte att påverka oss, men vi kan konstatera att en av våra bästa offensiva spelare inte spelar mer den här säsongen.

Lagkaptenen går in i förstakedjan med Johan Harju och Lennart Petrell.

Krister Malmsten säger att RIN inte kan säga nu när det slutliga beskedet kommer.

– Det kan jag inte svara på. Vår ambition är att handlägga det skyndsamt, säger han.

Ärendet är inte längre lika brådskande. Frölunda vann den avgörande matchen och Chris Abbott har därmed spelat färdigt för säsongen.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!