Så bra är ditt lag i elitserien - just nu

HOCKEY

Stor genomgång, kommentarer och betyg – lag för lag

Semestern är över för elitseriestjärnorna - hårdträningen inför kommande säsong är i full gång.

Om ett par veckor börjar lagen gå på is.

Men hur ser det egentligen ut för DITT lag?

Sportbladets Mattias Wikdahl och Stefan Persson har granskat alla trupper som de ser ut just nu.

Här är deras plus, minus och rankning av alla lagen.

1. LINKÖPING ➕➕➕➕➕

Plus: Ruggigt bra nyförvärv. Norrena ska vara en av seriens bästa målvakter. Tony Mårtensson kommer hem. Magnus Johansson kommer hem. Hävelid! Backbesättningen är fantastisk.

Minus: Tja, vad sägs om överflödets förbannelse? Det är sannerligen inte lätt att hitta svagheter i det här lagbygget, men kanske att någon av stjärnorna lackar ur på grund av för lite speltid. Alla kan ju omöjligt spela 22 minuter per match.

Kommentar: LHC har fortfarande inte vunnit någonting, glöm inte det. Men det här laget kan väl bara inte vika ned sig?

2. FRÖLUNDA ➕➕➕➕

Plus: Grym forwardsuppsättning, inte minst på centersidan. Truppen har en bra och spännande mix av dåtid (som Kallio, Andersson, Karlsson), nutid (som Joel, antagligen, Hahl, Holmqvist och Niskala) och framtid (som Larsen, Klingberg).

Minus: Hade problem med målskyttet i fjol. Joel Lundqvist, om han blir klar, är mycket – men han är ingen målskytt.

Kommentar: De flesta kan bättre än de visade i fjol (inte minst Honken), några blir helt naturligt bättre (typ Larsen) och nyförvärven är bra. Superfavorit i fjol, kan gynnas av att slippa vara det i år.

3. HV 71 ➕➕➕➕

Plus: Stefan Liv är fortfarande Stefan Liv. Var elakast i serien i fjol – och nu kommer Ward, Ledin och Sundh...läge att bygga ut utvisningsbåset ytterligare, kanske? Har en centeruppställning – med Davidsson, Beech och Falk – som är minst lika stark som Frölundas.

Minus: Backsidan ser lite tung ut, va? Behöver definitivt en spelskicklig back då både Luoma och Angell försvunnit.

Kommentar: Lär bli elitseriens stora skräcklag (fysiskt alltså). Har ett vasst powerplay, men efter ett och ett halvt år kanske motståndarna har lärt sig varianten med Per Gustafsson på bortre?

4. MODO ➕➕➕

Plus: Det kan ju knappast gå sämre än i fjol, right? Utrensningen var ett måste efter totalfiaskot och här finns fortfarande en, på papperet, riktigt stark stomme.

Minus: Sårbara för skador. Nyckelspelarna är till åren. Och Roman Malek som förstakeeper känns som en chansning. Men det är klart, jämfört med Mike Morrison kan det inte bli annat än succé.

Kommentar: Fråga: Tänk om problemet inte var de som rensades ut, utan de som är kvar?

5. FÄRJESTAD ➕➕➕

Plus: Bra värvningar både på backsidan och forwardssidan. Gediget lag utan uppenbara svagheter.

Minus: Eh... Gustafsson ut och... Henrik Karlsson och Robin Rahm in? Tung uppgift för den duon. Den våldsamma spelaromsättningen bör ställa till det. Inget lag i världen, eller i elitserien i alla fall, ersätter en trio som Jörgen Jönsson, Peter Nordström och Rickard Wallin i en handvändning.

Kommentar: Det kommer oftast en reaktion efter ett guld, speciellt när man tappat en stor del av lagets ryggrad. Nu inleds en ny era och det är inte ovanligt med en skakig start.

6. SKELLEFTEÅ ➕➕

Plus: Har i Rundblad och Erixon två av seriens intressantaste backar. Majesky ger nyttig tyngd. Stabila nyförvärv med Tenkrat och Warg. Har etablerat sig i elitserien.

Minus: Saknar den där riktiga stjärnan. Men han kanske är på ingång? Tunga spelartapp, både när det gäller spets (Dimitrakos) och bredd (Gabriel Karlsson, Koskenkorva).

Kommentar: Skräller inte igen, men är ändå ett slutspelslag.

7. TIMRÅ ➕➕

Plus: Kommer att jobba hårt och har några intressanta talanger i Pääjärvi-Svensson och Lander. Mattias Karlsson – toppback i AHL i fjol – kan mycket väl bli en av årets bästa värvningar.

Minus: Förutom att man har förlorat en stor del av sin offensiva kraft så har man också tappat Johan Backlund. Håller Lindbäck verkligen en hel säsong?

Kommentar: Finns det någon center norr om Algeriet som inte ryktats vara på väg till Timrå? Det är en viktig pusselbit och det är hög tid att den kommer på plats.

8. BRYNÄS ➕➕

Plus: Jacob Markström är kvar i kassen i ett år till. Här finns potential i unga spelare och Eero Somervuori känns som en smart värvning. Och vem vet, Magnus Kahnberg kanske smäller in 33 mål igen? Eller kanske inte. Laget har bara en enda riktigt tung förlust: Daniel Widing (Micke Lind spelade ju bara 18 matcher).

Minus: Bara Södertälje gjorde färre mål i fjol – och man har tappat sin bästa målskytt. Brynäs har ett ungt lag och vem mer än Dackell visar vägen när det blåser snålt?

Kommentar: Stephen Dixon var bra i fjol, är bara 23 år och kommer att vara ännu bättre efter ett år på stor is.

9. DJURGÅRDEN ➕➕

Plus: Bara ett nyförvärv – men Marcus Nilson är en klasspelare med ett enormt fighterhjärta. Marcus Ragnarsson är dessutom en av elitseriens bästa backar.

Minus: Iskalla på transfermarknaden. Har tappat en av seriens absolut bästa spelare (Bremberg). Tveksam backuppsättning och vi rankar inte Wesslau som någon av seriens bättre målvakter.

Kommentar: Får nog hoppas på räddningsplankor som Södertälje och Rögle i år igen.

10. LULEÅ ➕➕

Plus: Ungt och utvecklingsbart lag, med bara fyra spelare födda före 1980. Abbotts var bevisligen bra i Rögle och kommer säkerligen att göra stor nytta även i Luleå.

Minus: För många frågetecken. Vad har Jonte kvar? Hur bra är Raffl? Håller Modig? Hur ersätter man Harju och Omark? 2 000 poäng i allsvenskan, men vad kan Olausson och Arlbrandt göra när motståndet inte heter Ödeshög?

Kommentar: Överraskade, trots allt, i fjol. Den här gången blir det en annan visa.

11. SÖDERTÄLJE ➕

Plus: Man blev av med en del spelare från i fjol.

Minus: Vansinnigt svårt att göra mål. Förhoppningsvis kan Yanick Lehoux göra några, för Jonas Almtorp gör det inte. Och på backsidan har SSK alltså värvat…var det Glenn Ryan och Sven Fredriksson? Hursomhelst, Hlavac och Hlinka ligger ju knappast sömnlösa om nätterna.

Kommentar: Lyckligtvis har SSK en bra målvakt.

12. RÖGLE ➕

Plus: Jeremy Colliton har ju intressanta meriter och kan bli en profil i elitserien. Beaudoin lär göra mer nytta här än vad han gjorde i LHC och Granak-värvningen var en liten bomb.

Minus: Slog ur rejält underläge i fjol också och klarade sig ändå. Sedan slutade ju den där backen…han med nummer 19…han som skulle börja jobba på mack i stället…ah, ni vet vem vi menar.

Kommentar: Hejdå.

ARTIKELN HANDLAR OM