Så ska Luleås superkedja stoppas i SDHL-finalen

”Det är inte svårare än så”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
HOCKEY

Luleås superkedja har gjort 32 poäng på fyra slutspelsmatcher.

Men Linköpings veteranback räds inte Luleås offensiv.

– Det gäller att spela smart och verkligen ligga på rätt sida så att de inte får skottläge. Det är inte svårare än så, säger Emma Holmbom.

Jennifer Wakefield, Michelle Karvinen och Emma Nordin i Luleå/MSSK har minst sagt briljerat på isen den senaste tiden. Tillsammans har superkedjan noterats för 32 poäng på fyra slutspelsmatcher och varit en starkt bidragande orsak till lagets framfart till final. Nu ställs norrbottningarna mot Linköping i en finalserie över tre matcher. Linköpingsbacken Emma Holmbom och lagkamraterna räds inte Luleås offensiv.

– Det gäller att vi sätter vårt försvarsspel. Vi måste spela så bra vi kan och stoppa dem högt upp i banan. Det gäller att spela smart och verkligen ligga på rätt sida så att de inte får skottläge. Det är inte svårare än så, säger Emma Holmbom till Sportbladet.

Gjorde comeback till slutspelet

Emma Holmbom är en av de mer rutinerade spelarna i klubben. Efter förra säsongen valde hon dock att lägga skridskorna på hyllan för att tiden inte räckte till för både ishockeyn och fulltidsjobb. Men inför slutspelet bestämde sig Holmbom för att göra comeback i klubben hon representerat i nu tio säsonger.

– Jag hade en dialog med ledningen och tränade lite med laget innan och sedan blev det så. Suget finns ju alltid och kommer alltid att finnas. Sen är det alltid speciellt med slutspel, säger 27-åringen.

Foto: ANDREAS FRÖBERG / BILDBYRÅN
Holmbom med SM-guldet 2015.

Trots att Holmbom nu missat större delen av säsongen känner hon sig i god form inför finalen.

– I början kände man att man var lite ringrostig men det har gått fort att komma tillbaka och hitta rätta känslan. Man har ju inte slutat träna för att man slutat spela hockey. Så formen känns bra och det ska bli kul att spela en till SM-final, säger Holmbom som redan har två SM-guld på meritlistan.

Fjärde finalen på fem år

Linköping har varit en av svensk hockeys stora dominanter de senaste åren. SM-gulden 2014 och 2015 följdes upp med finalförlust 2016. Nu har laget chans till ännu en titel efter segern mot Modo i semifinalen.

– Känslan inför finalen är bra skulle jag säga. Vi har haft tuffa matcher nu i helgen men känslan är god.

Hur mycket skulle det betyda ett vinna ett guld till?

– Det skulle vara sjukt kul. Att verkligen få tillbaka den känslan. Det är svårt att beskriva den men klart man skulle vilja det.

Om det blir någon fortsättning för den landslagsmeriterade backen från Sundsvall efter säsongen är dock inte klart.

– Jag har inte kommit fram till något beslut gällande det. Det är en pågående situation. Det tar väldigt mycket tid när man jobbar 100 procent så det är tufft att kombinera med hockeyn.

Finalen spelas i bäst av tre matcher där Linköping inleder hemma på onsdagen. Sedan väntar retur i Luleå på fredagen och en eventuell avgörande match under lördagen.

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM