– HV71 är ruggigt mycket mellanmjölk

Wikegård sågar en av svensk hockeys mest framgångsrika föreningar

Niklas Wikegård undrar varför HV71 inte får fram några riktigt bra hockeyspelare.

– Är det en soft förening? Är det för låga krav? För mig är HV71 ruggigt mycket mellanmjölk, säger C More-experten i sin videoblogg på TV4.

HV71 meddelade i går förändringar i sin organisation. Bland annat lägger klubbikonen Johan Davidsson ned spelarkarriären och blir assisterande sportchef till nye sportchefen Johan Hult.

– Jag vet att Davidsson var kapten och en pådrivare i många år. Men det är en extrem skillnad att vara assisterande sportchef och ställa krav utifrån. Att vara chef över gamla lagkamrater är inte lätt, säger Niklas Wikegård som kritiserar valet att värva tillbaka Björn Melin, 32.

– Det är för mig obegripligt att HV värvar hem Björn Melin. Jag tycker inte att han har gjort avtryck alls i AIK.

”Jag vet inte”

Wikegård undrar vidare vad HV71 har för profil, vad klubben står för.

– Vad utmärker den föreningen mot andra föreningar. Jag vet att man har varit bra, topplag och så vidare, i ett antal år, men vad står man för som klubb egentligen när det gäller sättet att spela, uppträda, träna, och så vidare? Färjestad och Skellefteå vet man vad de har stått för, Djurgården också faktiskt, men vad står HV för? Jag vet inte.

HV71 vann för andra året i rad junior-SM. Nu väntar Wikegård på att en HV-talang ska ta klivet till att bli en världsspelare.

”Är det för låga krav?”

– Om jag ska vara lite tuff och lite krass, ta det här med en nypa salt, men Johan Davidsson och Pelle Gustafsson... Bra spelare – i Europa. I Världen? Medelmåttor. Jag vet att Niklas Hjalmarsson, även om han är från Eksjö från början, är en spelare av världsklass. Men Davidsson, Gustafsson, Tedenby platsade inte i NHL. Almqvist och Peterson spelar i farmarligan. Det är möjligt att jag har glömt någon, men frågan är för mig; varför får inte HV71 fram några världsspelare. Nästan alla andra klubbar har fått fram spelare som har etablerat sig och är bra i NHL, säger Wikegård i videobloggen.

Trots att HV71 kan skryta med tre SM-guld under 2000-talet säger Wikegård:

– Är HV71 en soft förening? Är det för låga krav? Vad är att vara stark i HV71? Vad är att tävla i HV71? Vad är att vara riktigt jävla aggressiv i HV71? För mig är HV71 ruggigt mycket mellanmjölk.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN