Luleås grepp för att tuffa till sig: MMA

Får skräddarsydda träningspass: ”Blir inget duttande”

Luleå tuffar till sig inför nästa säsong.

Greppet? Att förbereda sig med MMA.

– Det blir lite blandad träning med brasiliansk jiu-jitsu, boxning, brottning och thaiboxning, säger instruktören Alexander Hagman.

Det blev respass för Luleå redan i kvartsfinalen mot Växjö i årets SM-slutspel, något man inte vill upprepa. Ett grepp inför nästa säsong är därför att träna mixed martial arts och klubben kontaktade då Alexander Hagman, 39, som dels driver kampsportsklubben Nordic Fighters, dels är sångare i hardcorebandet Raised Fist.

– De tittade väl på en nästan 40-årig sångare som hoppar 250 upp i luften och fick inspiration, säger han och skrattar.

– Nej, men de vill variera träningen och ur ett fysiskt perspektiv har jag svårt att se en bättre träningsform. MMA är massvis med sporter där man tränar hela kroppen och är helt oslagbart.

Ökad smidighet & vighet

Träningspassen kommer skräddarsys i samråd med Luleås fystränare Petter Pettersson, men silkesvantarna ska enligt Alexander Hagman lämnas hemma.

– Det blir inget duttande. Vi kommer kötta på hårt, så det blir kortklippta naglar och hela kapitlet med submissions. Det kommer smälla ordentligt.

Vilken nytta kan hockeyspelare ha av MMA?

– De kommer få något annat än att kuta i backar. Hockeyspelare är stela i höfterna och vi ska träna för att öka deras fysiska styrka, explosivitet, balans, smidighet, vighet och lite annat som man nog får hålla för sig själv. Helt enkelt slipa en yta på en mångfacetterad diamant.

Så borde motståndarna passa sig om det blir gruff på isen framöver?

– Det är inte fightingaspakten som är intressant här, men lär man sig clincha i thaiboxning har man förstås en fördel. Båda sporterna har stora handskar som är svåra att greppa med. Kan man överföra balansen och utveckla smidigheten ligger man bra till.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN