"Alla tjejer som vill satsa måste ju flytta"

Nu vill Tindra Holm se en damsatsning i Skellefteå AIK

Tindra Holm
Tindra Holm

Hon är en av ett fåtal spelare i historien som lyckats ta plats i ett tv-pucklag.

Men om Tindra Holm vill satsa på en karriär som hockeyspelare måste hon lämna Skellefteå AIK.

– Jag ser ingen anledning till varför klubben inte skulle satsa mer på damhockey, säger 15-åringen till Sportbladet.

Sedan den första upplagan av TV-pucken spelades 1959 är det inte många tjejer som blivit uttagna till ungdomsturneringen – Erika Holst (1994), Frida Nevalainen (2002), Jenni Asserholt (2003), Pernilla Winberg (2005) och Anna Wassdahl (2012) är några exempel.

För tre veckor sedan blev det klart med ännu ett.

15-åriga målvakten Tindra Holm har spelat med killar ända sedan femårsåldern i Skellefteå AIK. Nu har hon tagit plats i lag Västerbotten, något hon givetvis är oerhört nöjd över. Men just det sällsynta faktum att hon är uttagen som tjej är något hon knappt har reflekterat kring.

– Jag tänker inte så mycket på det eftersom jag alltid har spelat med killar. Jag blev lika glad som alla andra som blev uttagna. Det är mest folk utifrån som reagerar men jag tycker inte att det är så speciellt. Jag jämför mig inte med andra tjejer utan bara med killarna, säger Tindra som för tillfället befinner sig i Malmö där slutspelet i TV-pucken i dag inleds.

"Målet är Damkronorna"

Vad betyder det för dig och din hockeysatsning att du kom med?

– Det betyder så klart mycket. Det är många i TV-pucken som kommit långt. Inte alla men många, och det är ett bevis på att man gjort det bra. Det är en milstolpe.

Tindra Holm har tagit sig ända fram till U16-laget bland Skellefteås killar. Men vad som händer i framtiden är oklart. Troligtvis tar hon plats på ett hockeygymnasium till nästa år.

Dock inte i Skellefteå. För där finns det ingen elitsatsande damverksamhet.

– Målet är att spela i Damkronorna och då måste man köra med tjejer, konstaterar Tindra.

Vad tänker du kring att det inte finns något damlag du kan spela med i Skellefteå?

– Jag tycker det är lite konstigt. Det känns som att alla borde få chansen att spela hockey. Nästan alla andra SHL-klubbar har ju damlag.

Tycker du Skellefteå kan göra mer för att satsa på damhockey?

– Ja, jag tycker de borde satsa mer på det. Jag ser ingen anledning till varför man inte skulle göra det. Klubben har en bra ekonomi och vill vara en ledande klubb i Sverige. Det finns dessutom istider runt hela Skellefteå – ända ut till Boliden står hallar tomma, säger Tindra och tillägger:

– Alla tjejer som vill satsa på hockey måste ju flytta.

Tar upp frågan i klubben

Frågan är dock uppe på tapeten i Skellefteå AIK, låter klubbdirektören Pea Israelsson meddela. Men när, eller till och med om, det ska satsas på damhockey i klubben är det ingen som kan svara på.

– Vi håller på att resonera kring hur vi vill hantera flick- och damhockey. Det är ett arbete som pågår men vi går inte ut i media och säger att vi ska göra si eller så. Vi har olika bitar vi jobbar med och så får vi se vart det landar längre fram, säger Pea Israelsson.

Han inser att Tindra Holm framöver kommer vara förlorad för klubben så som föreningen är uppbyggd för tillfället.

– Det är klart att det blir svårt när vi inte har ett damlag. Men hon har ju en möjlighet att gå till U18, vilket har hänt tidigare i svensk hockey.

Hett villebråd

Trots att det inte finns någon damverksamhet i Skellefteå ser framtiden ljus ut för Tindra Holm. Sedan det blev känt att hockeytalangen i år blir ensam tjej bland 527 killar i TV-pucken har några av landets största klubbar visat intresse för burväktaren.

– Flera lag har fått upp ögonen. Sedan tidningarna började skriva om mig har flera hört av sig, säger Tindra.

Klubbarna det rör sig om ska vara SM-finalisterna Luleå och Linköping, men även väletablerade lag i SDHL som Modo och HV71.

– Några av dem vill att jag ska komma och träna med dem så de får se mig med egna ögon.

Västerbotten ställs i kväll mot Dalarna i Kirsebergs ishall i TV-puckens första gruppspelsmatch. Någon speltid är dock ingenting hon räknar med då konkurrensen om förstaspaden är hård bland de andra målvakterna i laget: William Stenman och Edvin Markström.

Men...

– Men får jag chansen är jag redo, säger Tindra Holm.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!