”Jättekul - ingen dussinlirare direkt”

HOCKEY

Dahlén smickrad över Ovetjkins val av tröja som liten

Alexander Ovetjkin har avslöjat att San Jose Sharks var hans favoritlag som liten.

Och vems namn som prydde ryggen på hans första hockeytröja.

– Det var jättekul faktiskt, det är ju ingen dussinlirare heller, säger Ulf Dahlén till viasatsport.se.

Foto: Dahlén i Sharks.

Själv är han en av hockeyvärldens absolut största stjärnor. Nu har Alexander Ovetjkin gått ut och berättat vilka han själv såg upp till som liten.

I en intervju med Washington Post har den 31-årige Washington-spelaren avslöjat att han som litet barn i Moskva hade San Jose Sharks som favoritlag.

– På den tiden hade vi inte någon tv. Vi hade inte alla nyheter, men vi hörde om NHL. Självklart kände vi till Fedorov, Larionov, Lemieux och Gretzky från videoband. Vi köpte VHS och kollade på höjdpunkter, mål och tacklingar. Mitt favoritlag var San Jose, säger han till tidningen.

Fick tröjan av pappa

En annan – och kanske inte fullt lika väntad – förebild för ryssen var svenske hockeylegendaren Ulf Dahlén som spelade i Sharks mellan 1994 och 1997.

– Jag hade en keps, en tröja och en jacka. Jag kommer ihåg att min pappa gav mig en tröja med Ulf Dahlén. Den hängde på min vägg. Det var kul, säger Ovetjkin.

Nu har svensken kommenterat Capitals-kaptenens uttalande – och medger att han är smickrad.

– Jag fick det skickat till mig i går (tisdag), det var kul. Det var roligt att man hängde på en tröja i Ryssland och att det var hans vägg. Det var jättekul faktiskt, det är ju ingen dussinlirare heller, säger Ulf Dahlén till viasatsport.se.

– Det var roligt, och jag fick höra det från flera håll i går. Det var flera som hade sett det där.

"Det var kul"

Dahlén berättar att han själv aldrig träffat Ovetjkin. Trots att det fanns flera ryssar i NHL-klubben på 90-talet var det alltså svensken som fick pryda ryggen på den blivande superstjärnans tröja.

– På den tiden hade vi väldigt många ryssar. Det var både Larionov och Makarov som spelade och det var nog åtta ryssar ett tag. Men hur det var just min tröja som hamnade där har jag faktiskt ingen aning om. Men det var kul.

Sedan "Uffe" Dahlen lade skridskorna på hyllan 2003 har han varit verksam som tränare i Tre Kronor, Dallas Stars, Frölunda och HV71.

ARTIKELN HANDLAR OM