”Alltid något äckligt jag ska göra”

HOCKEY

Christian ”Fimpen" Eklunds nya liv: Bajsrör och fakturor på pappas firma

1 av 5 | Foto: Nya jobbet är pappans rörmokarfirma – dock utan utbildning.

Christian ”Fimpen” Eklunds karriär som elithockeyspelare tog slut 13 maj.

07.00 dagen efter inställde han sig på familjeföretaget – ­redo att filma bajsrör för 12 000 kronor i månaden.

Sportbladet träffade Djurgårdarnas fansfavorit för att prata om det nya livet på rörmokarfirman, division två-satsningen med Haninge och kaoset som höll på att ge sex månaders avstängning.

Efter Djurgårdens misslyckade försök till återtåg var det många profiler – Fredrik Bremberg, Kristofer Ottosson och kanske också Jimmie Ölvestad (inget definitivt beslut taget) – som valde att lägga av. Men den kanske störste fansfavoriten av dem alla, Christian ”Fimpen” Eklund, hade tankar på att försöka fortsätta när han åkte till mötet med sportchef Charles Berglund 13 maj.

Men en osäker prognos på en nackskada gjorde att man till slut kom överens om att Eklunds karriär var över.

För många elitidrottare betyder det beskedet en släng av ångest, villrådighet och handlingsförlamning. Men inte för ”Fimpen”, 35.

– Jag kommer ihåg jag ringde farsan vid tvåtiden och sa ”nu skiter jag i det här, det blev ingenting” och han svarade ”okej då syns vi vid sju i morgon”.

Hade intervju med pappa

Uppdraget var givet sedan länge, en roll på familjeföretaget hemma i Haninge.

– Just då var det bara ”åhhh”, säger han och suckar lite demonstrativt. Jag hann inte ens ta en bira och slappna av utan då var det möte vid sju och så hade vi en anställningsintervju och sen var vi i gång.

Du behövde göra en anställningsintervju ändå?

– Ja han är stenhård, haha. Jag skulle nog ha fått jobbet ändå, men han ville gå igenom vad jag skulle göra och så.

Vi sitter och pratar i sammanträdesrummet på företaget beläget i ett industriområde i Haninge. På det stora bordet ligger en räkneapparat modell äldre. En subtil signal om vad som väntar i ”Fimpens” nya yrkesliv. Arbetsuppgifterna består nämligen främst i att sköta ekonomin, betala fakturor och löner, men första månaden har sett lite annorlunda ut.

– Jag har känt de flesta här sedan jag var liten så de älskar att man är ny här och att man kan köra lite med mig. Det är mycket att de ringer och säger att vi behöver hjälp på något bygge. Då har de något äckligt jag ska göra.

Vad kan det vara?

– Jag har gjort allt möjligt, i dag har jag skruvat upp avloppet på alla badkar vi har satt in, det var lite grisigt. Så har jag varit och filmat bajsrör...

Bajsrör?

– Ja man för ner en kamera för att se om det är stopp. De vet vem de ska skicka.

Men de har inte fattat att det är du som betalar lönerna?

– Haha, precis de har inte förstått det än.

Pension från hockey

Det egna lönekuvertet ser annorlunda ut nu.

– Det är en jäkla skillnad, jag har den här hockeypensionen jag tar ut. Ta ut full lön här vill jag inte för jag kan så lite ännu. Jag får 12 000 av farsan.

12 000 är inte mycket?

– Nej, det är hårda bud. Men jag lever ungefär som vanligt med hockeypensionen också. Jag tog inte ut så mycket när jag spelade heller, man är ju från Haninge så man är van att snåla.

Han räknar med att det blir bakom skrivbordet han ska jobba mest. Någon hantverksutbildning som rörmokar-brorsan har han inte.

– Nej tyvärr, jag har en IT-utbildning från 1991 eller något, jag vet inte hur långt det räcker. Man lärde sig väl att spela patiens.

Tjänsten är på 75 procent, ”jag vill inte sitta och vara syssloslös”, resten av tiden tänker han hjälpa Djurgården med olika saker på hemmamatcherna i höst och så är ju hockeykarriären inte riktigt över.

Tillsammans med Fredrik Bremberg blir det spel i nystartade sammanslagningen Haninge Anchors i division 2.

– Ja det blev det. Jag tjatade på honom, ”du får inte bli fet nu, då blir kärringen sur”, och då sa han att okej jag hänger på.

– Det kul, överlag går ju Stockholmshockeyn ner, men här går det uppåt, säger Fimpen och gör en rörelse som om ett flygplan stiger upp i himlen.

– Det har blivit ett uppsving, de behöver det. Det bor 70 000 i kommunen och det har varit hundra pers på läktarna.

Får du lira powerplay nu då?

– Jag vet inte, jag trodde ju det. Men nu kommer ”Linkan” och kommer ”Turbo” (Tim Eriksson) så är det väl den där jävla boxplay-femman igen. Men jag hoppas det, det kanske visar sig att jag är värsta pp-specialisten. Då är det många coacher som ska få skit, jag hade ju kunnat tjäna mycket mer pengar.

Men det var nära att omstarten i Haninge skulle ta slut innan det ens började. En obetald bot på 3000 kronor från disciplinnämnden innebar avstängning i sex månader.

– Den hade kommit till ”Challe” som sa att ”du ska ju ändå inte lira nu så jag slänger den”, sen åkte jag till Thailand. När jag kom hem så kom jag på att jag måste betala den om jag ska spela för Haninge. Då hade jag fått en påminnelse, men så när jag skickade in den så hade jag inte täckning på kontot.

Karlskoga-fajt

Efter en massa överklagande till Riksidrottsnämnden och samtal till både RF och hockeyförbundet ska nu soppan vara löst.

– De sa det var lugnt, men jag har inget papper ännu så det är lite nervöst.

Vad var det för grej från början?

– En fajt mot Karlskoga. Hade man vetat att man skulle få åtta månader då hade man ju valt att göra något mycket värre, mot någon domare som man inte gillar, passat på, haha.

Livet som elitspelare må vara över, men ett långt inrutat liv sätter sina spår.

– De kör två gånger i veckan i Haninge. Så jag tänkte att kör de två måste jag köra minst fem. Jag har förberett mig som det vore Djurgårdssäsong.

ARTIKELN HANDLAR OM