Så ska förbundet få loss guldhjälten

avPatrik Larsson

Publicerad:

Går rakt på NHL-bossen

Christer Englund.

Ottawa stoppar Mika Zibanejad, 19, från spel i JVM.

Nu agerar svenska hockeyförbundet för att få loss talangen – och inleder förhandlingar med NHL:s högsta operativa chef.

– Jag skulle säga åtminstone 75-80 procents chans att han ska komma loss, säger förbundets ordförande Christer Englund till Sportbladet.

Mika Zibanejad.

Juniorlandslaget har redan hört av sig till Ottawa Senators för att få loss fjolårets guldhjälte Mika Zibanejad till det stundande JVM:et i Ufa, Ryssland.

Nu rycker svenska ishockeyförbundet in och går direkt på NHL:s högsta operativa chef och juridiskt ansvarige – Bill Daily. NHL-kommissionären Gary Bettmans ”högra hand”.

– Jag har all respekt för att dom vill se till sina spelare, men de facto är det så att Sverige är den största leverantören av talanger till NHL idag. Då bör det finnas en del att betala tillbaka, inte bara i de pengar vi får. De är för låga, säger Christer Englund, svenska ishockeyförbundets ordförande, till Sportbladet.

”Finns ingen anledning”

Englund säger att han kan förstå om det rör sig om spelare som ständigt figurerar i a-laget, men i Zibanejads fall ser han inga hinder.

– Det finns ingen anledning att så länge det är lockout och inget spel i NHL att han inte ska frigöras. Däremot har jag all respekt om NHL ska starta upp och han ska upp i Ottawas a-lag, men just nu är vi inte där, säger han.

Har ni pratat med Mika själv?

– Det är sådant som sköts av vår förbundskapten. Jag utgår från att han vill spela om han kommer loss. Som alla talanger vet han att de är var de är för vad svensk hockey har gjort. Det handlar ju om att betala tillbaka och inte bara välja själv vilka matcher man ska spela.

”Måste lösas snabbt”

Förhandlingarna har börjat?

– Diskussioner har öppnats upp, ja. Jag har ingen aning om hur lång tid det tar, just nu har de lite fler frågor att fundera på... men det här måste lösas ganska snabbt för att få klart alla handlingar som krävs, vi måste sätta igång arbetet ganska snabbt, säger Englund.

Hur goda chanser har ni att lösa det här?

– Jag skulle säga åtminstone 75-80 procents chans att han ska komma loss.

Från förbundets sida kommer vice-ordföranden Peter Forsberg att sköta förhandlingarna med Bill Daily.

JVM spelas mellan 26 december och 5 januari.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM