”Det visar att de rättar sig efter en diktator”

Publicerad:
Uppdaterad:

Vitryska supportrar planerar manifestation mot förbundet i matchen mot Tre Kronor

1 av 4 | Foto: PIC-AGENCY
Ordningsvakter ryckte in för att stoppa vitryska supportrar från att visa upp den traditionella vitröda flaggan under matchen mot Slovenien.

Vitrysslands förra flagga är förbjuden av diktatorn Alexandr Lukasjenko.

Och av arrangörerna av ishockey-VM i Globen.

Nu planerar vitryska fans en manifestation i samband med måndagens match mot Tre Kronor.

När Vitryssland premiärspelade mot Tjeckien i fredags visade några fans på läktarna upp en stor variant av landets traditionella vitröda flagga, numera förbjuden i hemlandet av president Lukasjenko.

Flaggan gillades inte heller av VM-arrangörerna, som beordrade att den skulle tas bort. Extra kontroversiellt eftersom kritikerstormen redan har varit hård mot att nästa års VM ska spelas i just Vitryssland.

– Det är helt bisarrt. Flaggan är en helt legitim nationssymbol för Belarus. Det här visar att förbundet helt okritiskt följer diktaturregimens spelregler och rättar sig efter en diktator, säger Isabel Sommerfeld, grundare av människorättsnätverket Info Belarus.

"Politiskt budskap"

VM:s generalsekreterare Tony Wiréhn förklarar beslutet:

– Det var en flagga som inte är den officiella flaggan i Vitryssland, utan den representerar en annan regim. Det här tolkades som ett politiskt budskap. Enligt de regler vi har att följa från internationella förbundet så får det inte förekomma några politiska budskap inne i arenan. Därigenom skulle den här flaggan tas bort.

Beslutet att inte tillåta flaggan fattades enligt Wiréhn av "en grupp bestående av både internationella förbundet och vi som organisatörer".

Hur ser du på kritiken att ni rättar er efter en diktator?

– Det kan jag inte ens kommentera, för det är inte så vi gör. Vår enda uppgift är att undvika politiska budskap inne i arenan. Det är det vi håller oss till.

Bannlyst framöver

Enligt Wiréhn misslyckades försöken att få bort flaggan, som sedan tilläts hänga kvar eftersom det återstod så lite av matchen. Men framöver är den vitröda belarusiska fanan bannlyst på läktarna i Globen.

Kan det beslutet omprövas?

– Hela tiden måste man värdera, har vi tagit rätt eller fel beslut? Frågan är hela tiden aktuell, säger Tony Wiréhn.

Inför måndagsmatchen mot Tre Kronor kommer en manifestation hållas utanför arenan, där vitryska fans och representanter för Info Belarus kommer vara på plats.

– Vilken flagga kommer de förbjuda härnäst? Ska varje diktator få säga till om vilken flagga som är opassande?, säger Isabel Sommerfeld.

– Alla nationsflaggor är ju politiskt laddade beroende på vem man frågar.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM