Tidernas finalfest

HOCKEY

Skellefteå och Luleå rustar: I dag släpps biljetterna:

1 av 2

Publiktrycket inför SM-­finalserien är glödhett och i dag, 10.00, släpper både Luleå och Skellefteå sina biljetter till de första finalmatcherna.

– Vid sådana här tillfällen vill man ha en arena med plats för 25 000, säger Luleås klubbdirektör Peter Jidström.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, kontrar Skellefteås marknadschef Anna Ersson.

När klockan slår 10.00 i dag kommer hockey-Norrland bänka sig framför sina datorer. Ett par tusen av dem kommer att bli glada, ytterligare några tusen besvikna. När biljetterna till SM-finalerna släpps är det enkelt att konstatera följande: efterfrågan är större än tillgången.

– Hinner vi bygga ut arenan på en vecka?, frågar sig Skellefteås marknadschef Anna Ersson och skrattar.

– Skämt åsido. Det är ett enormt sug och jag kan lova redan nu att det blir utsålt.

”Blir oerhört stort”

Riktigt samma sug har det inte varit i Luleå, åtminstone inte under grundserien. Trots de sportsliga framgångarna har man haft svårt att sälja ut Coop Arena.

I grundserien låg snittet på 5 184 åskådare och med det var Luleå bara åtta i publikligan.

Under slutspelet har snittet höjts en aning (5 737) men det är bara vid ett tillfälle, i den fjärde semifinalen mot Färjestad, som arenan varit fylld till bredden, 6 300 åskådare.

Nu ska det bli ändring på det.

– Det brukar vara bra tryck i derbyna mot Skellefteå och nu blir det förstås speciellt när det är en final. Det blir oerhört stort, säger klubbdirektören Peter Jidström.

”Kontakt med C More”

I grundserien var det fullsatt i fyra av fem möten lagen emellan och de kommande veckorna lär inte en stol stå tom.

Många supportrar kommer antagligen inte få tag på biljetter. Hur löser ni det?

– Vi har ett partytält utanför arenan som vi har haft genom hela slutspelet. Där kommer det att ske aktiviteter och sedan får vi se om vi kan hitta på något mer, säger Luleås Peter Jidström.

Kan det bli aktuellt att samla supportrarna i arenan även under bortamatcherna?

– Vi har funderat på det där. Om vi kanske ska ta kontakt med C More för att kunna visa matchen på mediakuben. Det är en kul idé och den finns i åtanke.

Någon liknande samlingsplats finns inte i Skellefteå, åtminstone inte än. De som inte lyckas komma över biljetter till de första matcherna får helt enkelt ha is i magen.

– Allt talar för en jämn matchserie och då blir det ju nya biljettsläpp. Förhoppningsvis kommer de flesta med på tåget. Och de som inte får tag i biljett kan ju se matcherna på tv, säger Anna Ersson.

Ska ni diskutera frågan om att ordna fram en samlingsplats för fansen?

– Vi blev ju klara i fredags kväll och nu har det varit helg så vi har inte hunnit planera något. Men vi ska sätta oss ner det första vi gör i morgon (läs i dag) och diskutera olika förslag, säger Ersson.

”Berör hela staden”

Vet du om kommunen har några planer?

– Inte vad jag vet, men om de vill göra något är vi villiga att hjälpa till. Det här berör ju hela staden, hela bygden. Vi vill skapa en stor fest av den här finalen, säger Ersson.

Om fem dagar drar SM-finalerna i gång. Redan i dag tar biljetterna till de första matcherna slut.

Hockeyn är minst sagt het i Norrland.

ARTIKELN HANDLAR OM