Revanschen efter fiaskot med AIK

HOCKEY

Markus Svensson storspelade direkt med Oskarshamn

Markus Svensson har haft en mardrömslik start på elitseriesäsongen i AIK vilket föranlett en utlåning till gamla klubben Oskarshamn.

Väl där visade keepern klass och ledde i hemkomsten sitt lag till en 2-1-seger mot Södertälje.

– Han var iskall, berömmer tränaren Fredrik Söderström.

Markus Svenssons mardrömsstart i elitserien har säkerligen inte ungått någon. AIK-keepern tappade in tre puckar på en period och blev utbytt i sin debut och fick sedan se HV71 vända 2-7 till 8-7 i sin andra match.

Sedan dess har iskalle och ifrågasatte Svensson varit bänkad i Roger Melins lag.

– Jag har inte läst någonting om vad det stått i tidningarna och har inte brytt mig. Det har känts bra under träningarna och AIK har stöttat mig, säger Markus Svensson.

”En win-win-situation”

För att få matchträning annonserades häromdagen att 27-åringen lånas ut till Oskarshamn. Det var där han fick sitt genombrott mellan 2006 och 2008 vilket sedermera resulterade i ett kontrakt med topplaget Malmö där han spelade fram till i våras innan han nappade på ett kontrakt från AIK.

– När möjligheten dök upp att ta in Markus så kändes det som en win-win-situation för tre parter: oss, AIK och Markus. Han har haft en tuff tid i AIK som inte beror på hans kunskaper som målvakt, utan något annat, och jag tycker det är starkt av honom att komma hit och leverera direkt, säger Fredrik Söderström.

Och levererade direkt gjorde keepern verkligen.

Svensson gjorde sin första start hemma mot Södertälje utan att ha hunnit träna med laget och väl tillbaka i Arena Oskarshamn hälsades återvändaren med stort jubel och banderollen “Välkommen hem, Trolle”.

Och på isen visade han gammal god IKO-klass och ledde hemmalaget till en stark 2-1-seger. Svensson motade 23 av 24 skott, kunde inte lastas för Emil Billbergs 1-1-mål och fick, sin gamla vana trogen, dansa inför sin gamla hemmapublik efter slutsignalen.

– Jag visste inte hur populär han var här. Jag undrade hur han skulle hantera det varma välkomnandet, det kunde ha fått vem som helst att bajsa i byxan, men Markus skötte det oerhört professionellt, berömmer Söderström och öser lovord över hemvändaren.

– Han gör det jättebra och jag är mer glad för hans skull än för lagets skull.

Hyllades vid hemkomsten

Svensson själv var rörd över välkomnandet:

– Det var värmande, helt klart. Framförallt var det skönt att få lira en match så det inte går för lång tid efter HV71-matchen, och jag tycker att vi gjorde en genomstabil match mot Södertälje. Vi förtjänade segern.

Avgörandet i 2-1-vinsten kom först under övertid då finske backen Juha Uotila stänkte in segermålet med ett slagskott från blålinjen.

– Jag är nöjd med två poäng mot Södertälje, men om jag ska vara ärlig så var vi närmare en trea i sista perioden då vi klev fram och gasade. Sedan vet vi att Uotila har ett rykande skott, och det visade han verkligen, säger Söderström och berättar om Markus Svenssons framtid i klubben:

– Han spelar med oss mot Almtuna, sedan får vi se. Han är och förblir AIK:s spelare och min personliga åsikt är att han kommer att spela fler elitseriematcher i vinter. Så bra är han.

ARTIKELN HANDLAR OM