PIGGE PALFFY!

HOCKEY

”Zigge” Palffys comeback
– en jättesuccé: ”Helt ok”

Han lade av 2006 med en axelskada och tappade motivationen för hockeyn.

Nu är förre NHL-stjärnan Zigmund Palffy, 39, tillbaka – och har lekstuga i den slovakiska högstaligan.

– Jag ska spela tills jag är 55...

Gammal är äldst, brukar det heta. Och det ordspråket gäller onekligen i slovakiska Extraliga just nu.

Med en fjärdedel av serien spelad toppas poängligan av en 39-årig veteran – som egentligen lade skridskorna på hyllan 2006.

Zigmund Palffy har gjort närmare 700 NHL-matcher – med ett snitt på över en poäng per match – men tvingades lägga av för snart fem år sedan, då en axelskada satte stopp för hans karriär.

Trodde han.

Poängrekord i Slovakien

Men axeln läkte, motivationen kom tillbaka och efter att ha missat säsongen 2006/2007 var den slovakiske superstjärnan tillbaka igen, när han skrev på för moderklubben HK 36 Skalica.

Där blev det succé – för att uttrycka det milt: 228 poäng på 136 matcher, spritt över tre säsonger. Och sedan lade Palffy av igen, 2010, då både kroppen och motivationen började säga ifrån.

Men kroppen läkte, motivationen kom tillbaka och... ja, ni förstår. I år har Zigmund Palffy gjort comeback nummer två – och är lika överlägsen som vanligt.

Hittills har det blivit 26 poäng på 15 matcher, och med det leder han både mål-, assist- och poängligan.

”Jag älskar hockey”

Gammal är äldst var det, va?

– Jag ska spela tills jag är 55, skämtar Palffy, som fortfarande lirar med träklubbor, i en intervju med den slovakiska tidningen Pravda.

– Motivationen finns där fortfarande, jag älskar hockey. Det är inte så lätt att sluta med någonting som har präglat hela ens liv. Jag har saknat hockeyn för mycket de gånger jag har slutat.

Så, i somras satte han sig på träningscykeln igen och gjorde sig redo för en ny säsong med Skalica.

– Jag fick ge allt för att hänga med de unga killarna i laget när vi var ute och sprang. Men om jag fortfarande har hälsan och motivationen som krävs – varför ska jag då lägga av?

Någon ny sejour i NHL blir det dock inte tal om – och inte heller spel i KHL, som det faktiskt har varit tal om. Palffy blir sin moderklubb trogen.

– Det är min vilja och mitt beslut att spela i Skalica. Så är det bara. Jag har redan tjänat tillräckligt med pengar på hockeyn, säger han.