Crosby vann upphaussat tungviktsmöte mot 'Ovie'

HOCKEY

Penguins stjärna hyllade
keepern: ”Tackar Fleury”

NEW YORK. Första ronden i NHL:s tungviktsmöte gick till Pittsburgh.

Men knappt.

Det krävdes sju straffomgångar innan Sidney Crosby kunde konstatera att han återigen hållit ärkerivalen Alexander Ovetjkin stången.

– Men vi ska tacka vår målvakt Marc-Andre Fleury ikväll. Utan honom hade utgången blivit en annan, säger Crosby.

Foto: Crosby nätade – men valde efter matchen att hylla målvakten Fleury.

Mötena mellan Washington och Pittsburgh har länge hört till NHL:s mest klassiska sammandrabbningar.

Det finns en djupgående rivalitet mellan organisationerna – och sedan några år tillbaka inkluderar varje match dessutom kraftmätningen mellan Sidney Crosby och Alexander Ovetjkin, ligans två största superstars.

Men i år har insatsen höjts ytterligare, TV-kanalen HBO följer ju, i hyllade dokumentärserien ”24/7” båda lagen fram till Winter Classic-fajten i Pittsburgh på nyårsdagen och hypen hade nått kokpunkten redan till nattens preludium.

–Ja, det är märkligt. Man kan får för sig att de här matcherna blir uppförstorade men sen släpps pucken och så är det precis som alla föreställt sig, säger Penguins-coachen Dan Bylsma till nhl.com.

– Det var slutspelstemperatur i den här matchen. Arenan rockade, det böljade fram och tillbaka, känslorna kokade...ingen kan ha varit besviken.

Ovetjkin: ”Vi var lysande”

Vid full tid stod det 2-2 – sedan Capitals hämtat in både 1-0- och 2-1-underläge – den ena gången i powerplay och den andra i numerärt underläge.

Sedan tog det sju straffomgångar innan Pascal Dupuis kunde avgöra för Pittsburgh.

Surt för hemmalaget, förstås – men likafullt ett stort kliv framåt i jämförelse med hur det sett ut under större delen av december.

– Jag tycker att vi var lysande. Vi fullföljde tacklingar, vi skapade chanser och vi undvek att göra misstag. Men de är ett väldigt bra lag, så man måste ta vara på alla chanser mot dem, säger Alexander Ovetjkin till nhl.com.

Crosby hyllade målvakten

Hans nemesis Sidney Crosby, som med en elegant styrning säkrade poäng för 23:e matchen i rad, ville helst hylla sin målvakt, Marc-Andre Fleury.

– Han var otrolig. Om han inte gjort de räddningar han gjorde hade utgången blivit en annan, säger superstjärnan.

Nu väntar kort julledighet och ytterligare ett par matcher i mellandagarna.

Sedan är det alltså dags för The Big Showdown mellan de här båda lagen – utomhusmatchen Winter Classic på jättelika Heinz Stadium i Pittsburgh.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL