Daniel Alfredsson tackar nej till VM

avPer Bjurman

HOCKEY

Ska bli pappa i maj

Foto: scanpix
Alfredsson.

NEW YORK. Daniel Alfredsson hoppas fortfarande att han ska kunna spela några matcher till den här nattsvarta säsongen.
Men något VM med Tre Kronor blir det under inga omständigheter för den 38-årige legendaren.
– Det skulle vara väldigt roligt, men vi ska ha vårt fjärde barn i maj så jag har förklarat för Per Mårts att jag inte kan vara med, säger ”Alfie” till Sporbladet.

Den pågående säsongen hör i sanning inte till de roligare i Daniel Alfredssons 15 år långa NHL-karriär.
Dels har hans Ottawa Senators underpresterat å det allra grövsta och ligger med drygt tre kvar tills slutspelsstarten på en hopplös jumboplats i den östra tabellen, dels har han på grund av en ryggskada inte kunnat spela en match sedan början av februari.
– Det är en nerv som hamnat i kläm och gör att jag är väldigt stel i ryggen. När jag går upp på morgnarna känns det till exempel inget vidare, berättar han.
– Det är såklart fruktansvärt frustrerande, men jag får behandling och ser framförallt till att hålla ryggen, så jag hoppas fortfarande att jag ska kunna spela några matcher på slutet.

Snart pappa igen

Då låter det ju också som att den 37-årige stjärnan – en gud i Ottawa, varken mer eller mindre – skulle kunna tänka sig att förlänga säsongen med lite VM-spel i Slovakien framåt våren.
Men tyvärr.
”Alfie” håller på att bli rena Michael Nylander och får snart sitt fjärde barn.
– Ha ha, nja, ”Nyllet” (som är sexbarnspappa) lär jag nog inte komma ikapp. Men ja, vi får barn i maj och då vill jag inte vara någon annanstans. Det hade varit väldigt kul att spela VM, men jag har förklarat för Per (Mårts) att det inte är aktuellt.
Istället får Daniel inrikta sig på nästa säsong – och trösta sig med tanken att den näppeligen kan bli sämre än den som nu är på väg mot sitt skonsamma slut.
– Vi spelade väldigt dåligt de första matcherna och hamnade omedelbart i uppförsbacke. Sedan kom vi egentligen aldrig ur den. Det har inte varit roligt, säger han.

Storstädning i klubben

Senators-ledningens reaktion blev till slut en regelrätt ”house cleaning”, så på några få veckor fick den svenske kaptenen se mångåriga lagkamrater som Mike Fisher, Chris Kelly, Jarkko Ruuttu, Alex Kovalev, Chris Campoli och Brian Elliott trejdas bort.
– Det är fruktansvärt tråkigt, måste jag säga. Men sådan är vår business och jag har full förståelse för klubbens agerande. De måste bygga nytt och med hjälp av några tidiga draftval i sommar kan man förhoppningsvis lägga grunden för ett riktigt slagkraftigt lag i framtiden. Det var så exempelvis Pittsburgh och Chicago blev storlag.
Ryktet att ”Alfie” själv skulle vara i stånd att göra en Ray Bourque och få avsluta karriären hos en seriös Stanley Cup-contender förnekar han bestämt
– Jag vill otroligt gärna vinna Stanley Cup, men jag vill göra det med Ottawa. Jag har så starka band till den här staden och klubben att tanken på att spela någon annanstans bara känns fel.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL