Eddie Läck: ”Starkt att gå ut och prata om det”

Pratade om depression – målvakten hyllar Robin Lehner och Tommy Salo

GÖTEBORG. Under hösten har hockeymålvakterna Robin Lehner och Tommy Salo gått ut och pratat om ohälsa och ångest.

– Det är jättestarkt att öppna upp om det. Ibland har jag också känt att det blivit för mycket och nu tar jag hjälp av mental coach för att inte ha negativa tankar, säger Devils-målvakten Eddie Läck.

Robin Lehners krönika i The Athletic skakade om hockeyvärlden.

Islanders-målvakten berättade om hur han efter år av alkohol- och pillermissbruk och självmordstankar kollapsade i samband med en match med Buffalo den 29 mars. I andra perioden gav kroppen upp.

”Jag bröt ihop. Jag fick en fullskalig panikångestattack. Jag trodde jag fick en hjärtattack. Jag fattade inte alls vad som hände. Det fanns inte en chans att jag skulle kunna komma tillbaka ut på isen”, skriver Lehner som berättar att han av rädsla för att hans tillstånd skulle avslöjas åkte hem i stället för att uppsöka sjukhus.

Lehners historia kom bara någon vecka efter att Tommy Salo gått ut och berättat i Sportbladet att hans insats vid OS 2002, kvartsfinalen mot Vitryssland, förföljt honom och skapat negativ stress med tragiska följder.

”Väldigt starkt att prata om det”

Två målvakter med en arbetsmiljö som är speciell där man antingen blir hjälte eller syndabock. Svart eller vitt där även personliga och privata incidenter har spelat in.

– Det är väldigt starkt att gå ut och prata om det. Det är ju också det som behövs för att belysa problem som finns därute. Väljer man att bli målvakt så gör man det för att man vill stå i centrum, så är det. Men det kanske kan bli väl tufft ibland, säger Eddie Läck.

Han är i Göteborg för NHL Global series och ikväll vaktar han båsdörren i New Jersey Devils NHL-premiär mot Edmonton Oilers.

”Jag har haft negativa tankar”

Läcks karriär har gått upp och ned och på slutet är det många klubbyten.

– Ja, så har det blivit. Men nu trivs jag i New Jersey och valde därför att förlänga med klubben.

Läck har långt ifrån hamnat lika illa till som Salo och Lehner. Men han har fått en slev av ohälsan som målvaktsyrket kan innebära.

– Mår man dåligt så handlar det om andra saker också. Man går igenom faser och perioder som påverkar. Jag har haft för negativa tankar i mig, speciellt senaste åren. Nu pratar jag mer om det med min fystränare Adam, en mental coach i Göteborg (Magnus Olsson) samt min familj , säger Eddie Läck och fortsätter:

– Nu försöker jag ha positiva triggers i mitt huvud. Och kanske inte tänka två veckor framåt eller bakåt i tiden. Jag försöker bara vara i nuet, säger Devils-målvakten, som precis köpt sommarhus i Arizona och haft en strålande sommar som han splittat tid mellan Siljansnäs och sol-staten i södra USA.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!