Robin Lehner höll nollan i debuten

Succé efter starka berättelsen om missbruk och självmordstankar

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. För bara några månader sedan befann sig Robin Lehner på behandlingshem i Arizona för att få hjälp med drogberoende och psykisk ohälsa.

Under måndagen gjorde han sin första NHL-match för nya klubben New York Islanders – och höll nollan direkt.

– Jag har aldrig mått bättre och det är klart att det hjälper mig som målvakt också. Det här känns såklart väldigt bra, säger den 27-årige göteborgaren till Sportbladet efter drömdebuten

Hockeyvärlden skakade till av förundran och empati när Robin Lehner i ett brev på sajten The Athletic för en knapp månad sedan berättade vad han gått igenom senaste åren; hur han i slutet av förra säsongen med Buffalo Sabres insåg att han var tvungen att söka hjälp för mångårig psykisk ohälsa och lika mångårigt drogberoende och skrev in sig på en klinik i Arizona.

Den som då till äventyrs undrade hur den fortsatta målvaktskarriären skulle se ut fick ett rätt så otvetydigt svar under Columbus Day-matinén i Brooklyn på måndagen:

Den kommer av allt att döma gå helt lysande.

För Robin tog 35 San Jose Sharks-skott och höll, som förste New Islanders-målvakt i historien, nollan i sin debut.

– Ja, det känns såklart väldigt bra, jag skulle ljuga om jag påstod något annat, säger han när vi träffar honom i omklädningsrummet efter 4–0-segern.

– Just att jag höll nollan var inte det viktiga, utan att vi vann och att jag spelade bra. Jag var nervös innan, helt klart, men det kändes riktigt stabilt. Jag fick några puckar på mig tidigt och sedan släppte det.

”Aldrig mått så här bra”

Och han tackar sin nyvunna hälsa, och sin nyvunna nykterhet, för framgången.

– Ja, jag har aldrig mått så här bra. Det går inte att beskriva. Bara vara del av familjen igen är fantastiskt. Du vet, jag missade ett par år med mina ungar, säger Robin.

– Självfallet hjälper det mig som målvakt också. Det är så skönt att må så här bra, nu är det bara att fortsätta och ta en dag i taget.

Han vill dock inte, som media i den nya hemstaden redan börjat febra om, riktigt gå med på att han blivit så bra att han utmanar Henrik Lundqvist om titeln ”King of New York”.

– Nej, ler göteborgaren som faktiskt lärde sig åka skridskor av ”Henke”, det är verkligen att ta i. Han kommer alltid vara kungen här.

– Men det är kul att vi båda är i New York nu, vi kommer spela många roliga matcher framöver. 

Well, på Long Island råder det inga tvivel.

De har utsett sin egen kung nu - och han heter Robin Lehner.

Ingen annan har ju nånsin hållit nollan i sin första match för Islanders.

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Robin Lehner höll nollan för New York Islanders mot San Jose Sharks.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM