Grahn: ”Var väldigt besviken hur allt var”

Efter åtta säsonger i Brynäs valde Sara Grahn att gå till de regerande mästarna Luleå.

Inför SDHL-premiären berättar landslagsmålvakten om turbulensen i Brynäs, den nystartade målvaktsskolan för tjejer och nytändningen i Damkronorna.

– Ylva Martinsen kommer in med en helt annan energi och spelidé som förändrar ganska mycket, säger Sara Grahn.

Landslagsmålvakten Sara Grahn, 29, lämnade i våras Brynäs för de regerande mästarna Luleå/MSSK. Beslutet växte fram av många olika anledningar, berättar Sara Grahn för Sportbladet.

– För det första har jag en väldigt stor kompiskrets här uppe som jag ville spela med. Sen står Luleå för en otroligt fin satsning och det lockade väldigt mycket att få vara en del av det. Jag tycker även att Fredrik Glader är en otroligt bra tränare som får ut max av alla spelare.

”Spelade ganska stor roll i klubbytet”

Brynäs hade en turbulent fjolårssäsong där många spelare gick ut i media och riktade kritik mot hur klubben prioriterade damlaget.

Inte minst Grahn själv som hotade att lämna klubben om den skulle fortsätta bedrivas på samma sätt.

Hur mycket spelade det in i klubbytet?

– Det spelade ganska stor roll så här i efterhand. Jag var väldigt besviken på hur allt var och att de inte fanns en lösning just där och då, säger Grahn.

Hon lägger till snabbt:

– Men jag är otroligt stolt över dem nu. Att de har tagit tag i det och vänt det till något positivt. Jag är glad för deras skull att de inte fortsatte i den riktningen.

Inför årets säsong har Gävleklubben skjutit till mer resurser till damlaget. Som ett led i den nya satsningen har de värvat stjärnan Jennifer Wakefield, från just Luleå, samt Erika Grahm från Modo.

Hade du stannat kvar i Brynäs om klubben tagit tag i problemen tidigare?

– Det är svårt att säga i dagsläget, jag vet faktiskt inte. Jag är jättenöjd och glad i Luleå just nu, mitt beslut känns verkligen bra.

”Tjejer oftast tryggare med varandra”

Grahn har tolv internationella mästerskap på meritlistan, nio VM och tre OS. Det är med andra ord en hel del rutin som flyttar in i Luleås omklädningsrum.

– Jag kan absolut bidra med erfarenhet, och det vill jag gärna göra också. Att få de yngre spelarna att inse på vilket sätt man behöver träna på och vilken nivå man behöver ligga på. Det känns inte som någon börda, jag ser det bara positivt.

I vintras tog U18-landslaget ett sensationellt VM-silver och damhockeyn är på frammarsch i Sverige, anser Grahn.

Förra veckan lanserade hon dessutom Sara Grahn Goalie Development Camp.

Tillsammans med den tidigare målvaktstränaren i Brynäs, Pecka Alcén, anordnar hon ett sommarläger för att utveckla unga målvakter på tjejsidan.

– Ja, det är en vecka som bara fokuserar på tjejmålvakter. Det kommer att vara allt från teori till fyspass med två ispass om dagen. Mycket grundläggande grejer och allt som krävs för att bli elitmålvakt. Det ska bli jättekul att få nå ut till tjejer, säger Grahn.

Är det något du själv har saknat i din ungdom?

– Ja absolut, bara grejen att få åka på läger med andra tjejer är otroligt viktigt tycker jag. På kill-läger kan man kan känna sig lite utanför, vara blyg och sådär. Nu blir det bara tjejer och de är oftast tryggare med varandra, det ska bli jättespännande.

Nytändning efter förbundskaptensbytet

I landslaget har den forna storspelaren Ylva Martinsen ersatt Leif Boork som förbundskapten. Något som har inneburit en nytändning för Sara Grahn som så sent som i somras tvekade över sin framtid i Damkronorna.

Med det senaste landslagslägret i augusti färskt i minnet berättar nu Grahn att hon har kommit på andra tankar.

– Jag tyckte det var otroligt kul och har fått ny energi. Jag gillar hela ledarstaben och Ylva kommer in med en helt annan energi och spelidé som förändrar ganska mycket.

Hur mycket betyder det att ha en förbundskapten som har ”gått i samma skor”?

– Jättemycket, hon vet exakt vilken tid vi lägger ner och att vi förlorar pengar på att åka iväg med landslaget egentligen. Man kan prata om såna saker och det är superviktigt.

– Sen måste jag såklart spela bra i Luleå så jag får chansen att bli uttagen, säger Grahn ödmjukt.

Om tv-sändningarna: ”Jätteviktigt”

Ikväll premiärspelar Luleå/MSSK mot fjolårets finalmotståndare Linköping.

I måndags kom dessutom beskedet att C More, i samarbete med Svenska Spel, kommer att tv-sända tolv SDHL-matcher under säsongen.

– Det är jätteviktigt, verkligen. Var det en eller två matcher som sändes förra året? Att få ännu fler matcher och tittare som kan se att damhockey är fantastiskt roligt att titta på betyder otroligt mycket.

Siktet är, givetvis, inställt på att spela hem ytterligare ett guld till sin nya klubb.

– Det är en lång väg att vandra, men vi ska göra det bästa av det och förhoppningsvis går vi hela vägen, avslutar Grahn.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!