”Fullständig katastrof och slår undan benen”

Hockeysverige är på väg att ritas om och hårdare krav kan ställas på lag som ska gå upp.

Ett av förslagen som diskuteras är att införa en licens för att vara godkänd för att få kvala till SHL.

– Om det här går igenom är det en fullständig katastrof. På sikt sparkar man undan benen på hela Hockeyallsvenskan, säger Tingsryds ordförande Johan Blomster.

I går kunde Sportbladet berätta om arbetet som Expertgruppen, med Ola Lundberg i spetsen, gör med att utvärdera vad som är bäst för svensk ishockeys framtid.

Den så kallade ”enmansutredning med svensk ishockey i fokus”.

Ett spännande projekt som givetvis många har tankar, åsikter och högljudda primal-skrik om.

Serier, antal lag, kvalmekanism, licenser för både arena, säkerhet, organisation och ekonomi diskuteras.

Med all rätt.

Nu kan Sportbladet berätta om att SHL för fram tankar om att strama åt SHL-licensen och tolkningen och användandet av denna.

I dag är det sportsliga krav på de klubbar som vill avancera från Hockeyallsvenskan till SHL. Det vill säga att man ska vara ett av två topplag för att få förmånen att kunna gå upp.

I framtiden kan licens brukas före de sportsliga kraven. Det vill säga att klubben i hockeyallsvenskan måste uppfylla hårdare licenskrav för att få kvala till högsta serien.

”Fullständig katastrof”

Mora och Karlskrona har senaste åren avancerat till SHL och kvalificerat sig sportsligt, men kanske inte uppfyllt arenakraven, exempelvis.

– Om det här går igenom är det en fullständig katastrof. Då sparkar de undan benen på större delen av Hockeyallsvenskan i dag och på sikt hela Hockeyallsvenskan. De som klarar av kraven som är i dag kommer inte klara av kraven som gäller om några år. Nu verkar man vara ute efter en stängning av SHL på licensnivå när man inte fått igenom att stänga den sportsligt, säger Tingsryds ordförande Johan Blomster. 

Sportbladets uppgifter har även nått Johan Blomster. 

– Jag har inte fått det helt bekräftat, men jag har hört det tisslats och tasslats, men jag har som sagt inga förstahandsuppgifter. Men era uppgifter stämmer väl överens med det jag har hört. 

Är du förvånad?

– Nej, jag är inte alls förvånad. Det har gått åt det hållet hela tiden. Egentligen är jag inte emot kraven som sådana. Jag har full förståelse för att de måste ställa de kraven, ja bortsett från arenakraven då. Där tycker jag det ska vara upp till varje enskild klubb att avgöra. Säkerhet och bekvämligheten måste finnas där, men annars är det upp till exempelvis Mora om de ska ha 4 500 eller 5 500 åskådare i maxkapacitet.

– Men det fungerar inte att bara skärpa kraven rakt av. Det måste vara en trappa, där klubbar som går upp har ett visst antal år på sig att bygga upp ekonomin och eventuellt en ny arena. Annars stänger man ligan licensvägen, så att säga,

AIK:s ordförande Håkan Svensson är inte fullt lika oroad som Blomster:

– Vad jag känner till är inte alla kriterier på plats än. Självklart måste klubbar få en rimlig tid på sig att uppfylla de kriterier som krävs. Det är farligt att säga att ”den nivån måste ni nå direkt”, där får vi inte hamna. Men jag pratade med Jörgen Lindgren (SHL:s vd) så sent som förra veckan och upplevdes inte då att det var så, säger Svensson.

Hur ser du på uppgifterna att vissa lag kanske inte ens får kvala?

– Det låter inte rimligt att allt ska vara klart före kvalet. Vissa kriterier ska vara det, men det måste även gå att göra undantag. Samtidigt får det inte vara så att det går att söka dispens på allt och överklaga allt, då blir det ingen trovärdighet i systemet, säger Svensson. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!