SHL Svenska hockeyligan

Oavgjort i tungviktsmötet

Ny videobedömning för HV

Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

För tredje matchen på elva dagar var HV 71 inblandat i en videobedömning, där videodomaren fick avgöra vid en målsituation.

Videodomaren dömde bort Linköpings mål – och i stället tog HV ledningen.

Men den här gången blev det inte helt avgörande då östgötarna kämpade sig tillbaka i seriefinalen till 3–3 och behöll sin position som tabelletta.

I inte mindre än tre matcher på elva dagar har HV 71 varit inblandat i en omdebatterad situation, där videodomaren fått avgöra annat än om pucken var i mål eller inte. Ett beslut som egentligen ska tas av huvuddomaren, i det här fallet Sören Persson.

På trettondagsafton fick HV stryk efter att Rögles Chris Abbott sparkat in segerpucken till 6–5 i slutminuterna, något som ändå bedömdes som korrekt mål av videodomaren. Denne stängdes sedan av resten av säsongen.

Hemma mot Timrå var det dags på nytt. Men den gången drog smålänningarna fördel av videodomarens beslut. Petr Tenkrat sparkade inte in pucken, utan styrde in den. Timrå borde ha haft 2–1 där.

Mot Linköping tycker Stefan Liv att det inte var något snack. Pucken var solklart inne, men enligt videodomaren föregicks det av att målvakten trycktes in i buren av en motståndare.

– En solklar knuff, jag hade blockerat pucken innan, menar Liv till Canal Plus.

Underhållande

Men trots dubbla motgångar kämpade sig LHC tillbaka i den fartfyllda och underhållande seriefinalen.

På drygt tre minuter vände tabellettan tillbaka till 3–2 efter mål av Daniel Fernholm och Patrik Zackrisson.

Hemmaplan när fjolårsfinalisterna drabbar samman har hittills betytt bortaseger den här säsongen.

En trend som bröts under torsdagen.

Linköping har vunnit bägge mötena i Jönköping, medan HV 71 fick med sig bonuspoängen efter vinst i sudden death senast på östgötsk mark.

I den andra perioden lutade det åt en upprepning när Jukka Vuotilainen fullbordade vändningen från 0–1 till 2–1 i power play.

Storspel av Liv

När LHC vänt hade Eric Beaudoin även ett friläge, efter en suverän pass av Jaroslav Hlinka, men Stefan Liv svarade för en strålande räddning.

Liv klev fram som hjälte på slutet tillsammans med Teemu Laine, som kvitterade i numerärt underläge.

Fjolårets slutspelskung fixade frilägen från både Andreas Jämtin (under ordinarie tid) och Mikael Håkanson (i sudden death) – dessutom en blixtrande parad på Joakim Erikssons skott.

Kvällens läckraste prestation svarade ändå Mattias Tedenby för. Under JVM-semifinal bjöd han på en sagolik uppvisning genom att finta bort fyra slovaker och frispela Simon Hjalmarsson.

Nu lurade den 18–årige supertalangen bort hela Linköpings försvar och tryckte in pucken själv.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM