Målskyttar som inte lär spela i OS

HOCKEY

Hamr: Men visst hoppas man

KARLSTAD

KARLSTAD. Tolv svenska OS-aktuella spelare fanns på isen i elitseriens toppmöte mellan Färjestad och Linköping.

Men det var en tjeck och en finländare som ordnade jublet.

Linköpings Sami Torkki, 26, sköt ledningsmålet – Färjestads Radek Hamr, 31, ordnade kvitteringen. Fler mål blev det inte i toppmötet.

- OS låter förstås kul, men jag tror min chans är ganska liten. Vi har många bra backar i NHL. Men jag får väl läsa lite tjeckiska tidningar och se om jag är med i första truppen, säger Hamr.

Foto: Hamr & Häglund.

Färjestad som sladdat lite i upptakten av årets elitserie belönades med elva man i Bengt-Åke Gustavssons första OS-trupp. I Peter Nordströms frånvaro fanns tio på isen igår mot höstens topplag Linköping där bara Magnus Johansson och Jonas Soling fann nåd hos den svenske förbundskaptenen.

Å andra sidan har Linköping även sex glödheta finländare i laget, där det var Sami Torkki som såg till att Linköping fortfarande är obesegrat i årets elitserie.

- Förhoppningsvis håller sviten länge. Det här var en av säsongens hittills viktigaste matcher och vi visade att vi är ett topplag genom att genomföra en av våra bästa matcher hittills, säger Torkki.

LHC bra alternativ

26-åringen från Rauma bildar sen seriestarten kedja tillsammans med landsmännen Mikko Peltola och Jussi Tarvainen, något som slagit väl ut. Och visst kan det vara en fördel att spela med två landsmän ibland.

- Visst, ibland kan det vara till hjälp att prata finska. Motståndarnas förstår ju oss inte, säger Sami och ler.

När Torkki ville byta bort barndomsstaden Rauma mot en ny miljö i somras såg han Linköping som ett bra alternativt. Och trots att han inte pratade med någon av sina landsmän innan han skrev på fanns de med i hans beslut.

- Jag fick veta att de förlängt sina kontrakt i klubben och ville stanna kvar. Det är ett tecken på att det är en bra organisation, säger Torkki.

I Rauma sågs vårens fjärdeplats som ett stort framsteg. Nu har Torkki kommit till en klubb där en fjärdeplats i vår skulle ses som ett misslyckande.

Gjort några landskamper

- Visst är det så, vi har ju redan nu visat att vi klarar att slå de tänkta topplagen och oavgjort här idag är också bra.

Någon större förhoppning om OS-spel i Turin har dock inte Torkki. Han har visserligen gjort några landskamper, men det var några år sen.

- Jag vet faktiskt inte om man har nominerat den första truppen än. Men visst hoppas jag få spela i landslaget igen, säger han.

För Färjestads tjeckiske back Radek Hamr är inte landslagsspel så avlägset. Hamr spelade med det tjeckiska landslaget i säsongens första turnering på hemmaplan.

”Bättre och bättre”

- Det gick väl okej, inte riktigt bra. Och ärligt talat så ser jag inte min chans att komma med till OS som speciellt stor. Men det vore roligt om jag är med i den första truppen, det betyder att man inte är bortglömd i alla fall, säger Hamr.

Han gladdes i alla fall åt säsongens första fullträff som betydde en poäng för Färjestad i gårdagens toppmöte.

- Vi blir bättre och bättre för varje match. Vi börjar tro på oss själva och visar att vi ska vara med däruppe i tabellen.

Och Hamr och Torkki gjorde något som tolv svenska OS-nominerade spelare inte klarade – att göra mål.

Patrick Kipler ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM