Äntligen seger för Leksand

HOCKEY

Första trepoängaren på tolv försök

Glädjen var stor när Leksand vann säsongens första match, hemma mot Modo med 3-2.

Publiken sjöng, spelarna både jublade och var lättade.

- Jag visste att vi skulle vinna när jag gjorde 3-2-målet. Och med tanke på att vi spelat bra på slutet visste vi att en seger skulle komma, sade matchhjälten Ladislav Benysek.

Tre matcher har Benysek funnits med i Leksands uppställning denna säsong. Tanken var att backjätten skulle varit med hela säsongen men skattetekniska detaljer tvingade honom att inleda säsongen i IFK Helsingfors.

- Jag såg att killarna var bra på försäsongen. Sen kom det förlust efter förlust när jag kollade resultaten. Jag hade koll på läget via de andra tjeckiska spelarna, berättade Benysek.

Benyseks inträde i Leksands har givit det blåvita försvaret lugn och stadga. Precis det han själv vill bidra med.

- Det är min uppgift. Jag vill också att vi ska kämpa hårt, vara ett lag som de andra lagen ska tycka illa om att möta, sade han efter Modo-matchen.

Rättvis ledning

Leksand började matchen klart bäst, ledningen efter första perioden var rättvis. Även i andra perioden hade Leksand ett visst övertag. Däremot blev Leksand lite för tillbakadraget i sista perioden och när Miroslav Horava kvitterade till 2-2 med drygt fem minuter kvar trodde säkert många att Leksand skulle stupa igen.

Men när Modos Vladimir Sicek fick uppsöka utvisningsbåset kunde Benysek avgöra matchen.

- Jag såg att nätet var öppet men pucken hoppade när den var på väg till mig. Jag var orolig att den skulle hoppa över min klubba. Men i samma moment jag såg pucken gå in i nätet visste jag att vi skulle vinna matchen, sade Benysek.

Han fick rätt, men Modo gjorde allt för att kvittera. När Calle Steen i Leksand satt utvisad tryckte Modo på med sex utespelare på isen och det var inte långt borta att laget fått en tredje in en tredje kvittering.

- Det var nervöst på slutet, erkände Leksands målvakt Johan Backlund. Jag hade inte så mycket att göra idag som i många av de tidigare matcherna, men det fungerade bra.

Vändningen för Leksand?

Backlund utsågs till matchens lirare, vilket inte blev fel. Hans räddning i sista perioden när Modos Jan Paradvy kom fri var av högsta möjliga klass.

- Det gick fort då, jag sträckte nästan ryggen för att hänga med i svängarna. Jag vet inte riktigt vad man ska kalla en sån räddning för, sade Backlund.

Till nästa match, hemma mot Södertälje på tisdag, kommer Leksand troligen att kunna använda nyförvärvet Jarrod Skalde för första gången.

- Vi kanske såg en vändning av vårt trend denna match. Men ska vi vinna nästa match också krävs det mycket hårt jobb. Det låter som en klyscha, men så är det, avslutade matchhjälten Benysek.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM